34 de milioane de euro prejudiciu, echivalentul a 2,5 milioane de tone de cărbune dispărute în neant. Este concluzia raportului elaborat de specialiştii Gărzii Financiare cu privire la situaţia de la E.M.C. Motru. Într-o declaraţie acordată astăzi în exclusivitate Ziarului online de investigaţii GorjNEWS.ro, Daniel Burlan, directorul general al SNLO, aduce argumente în sprijinul ideii că este imposibil şi absurd să existe un asemenea prejudiciu.
„Ieri am luat pentru prima dată, din presă, contact cu acel raport al Gărzii Financiare, prin care se estima ca prejudiciu 2,5 milioane tone de cărbune la cele două cariere ale subunităţii EMC Motru. Astăzi am văzut şi acel raport, pot să spun că este imposibil ca acea cantitate de 2,5 milioane de tone să fie sustrasă din depozitele SNLO. Acea cantitate înseamnă producţia pe un an a acelei cariere. Mai mult, ca să extragi 2,5 milioane de tone trebuie să mai extragi încă 15 milioane de metri cubi de steril, pentru că la un raport de decopertă de 1 la 6, cât este în zona Motru, asta înseamnă: 15 milioane de metri cubi de steril. Ca să mai dai încă 15 milioane de metri cubi de steril, presupune încă un an de funcţionare. Deci este aproape imposibil şi absurd, iar ca să extragi cantitatea asta de 2,5 milioane tone, să o depui în stocuri şi să o transporţi la o navetă ce înseamnă 2200 de tone de cărbune, presupune aproape 1200 de navete, deci aproape 4 navete pe zi.
N-ar putea trece neobservată această livrare. Sunt mulţi factori de răspundere care avizează, începând de la CFR, controlorii de trafic ş.a.m.d., deci este absurd. În plus, stocurile maxime existente la cele două subunităţi ale EMC Motru sunt de 400.000 de tone.
Raportul Gărzii Financiare se bazează pe elemente pur teoretice, ideale, pe capacităţi orare ce se fac în condiţii ideale de front, înălţimi, lăţimi, viteze de pivotare ş.a.m.d. Fără să ţină cont de realitate, adică de dimensiunile treptelor de excavare, de condiţiile de mediu, de condiţiile tehnice ale utilajelor, de faptul că un utilaj nu funcţionează singur pe bandă, ci cu încă unul. De aceea am solicitat un raport de expertiză al unui expert tehnic topograf autorizat, şi o expertiză contabilă, fiindcă rămânem cu convingerea că sunt raportate acele tone de cărbune în plus, ce au fost constatate în luna iunie, la sesizarea conducerii EMC Motru, în urma căreia am dispus un control de către o comisie formată din 9 persoane din toate domeniile de activitate – personal, tehnic, producţie, juridic ş.a.m.d., care au constatat cele arătate de noi: raportarea eronată a 150 de mii de tone de cărbune.
Aşteptăm rapoartele expertizelor tehnică şi contabilă, după care putem stabili cu certitudine ce s-a întâmplat. În ceea ce priveşte persoanele din conducerea EMC Motru asupra cărora a început urmărirea penală, conform Contractului Colectiv de Muncă şi Codului Muncii, le poate fi suspendat contractul individual de muncă. Persoanele responsabile de cele constatate de noi deja au primit măsuri administrative, una chiar a fost schimbată din funcţie – şeful Carierei Lupoaia, Ghiga Ion. Celelalte au primit sancţiuni pe trei luni. Rămâne să aşteptăm acele rapoarte de expertiză, iar dacă se dovedeşte altceva decât am constatat, noi vom lua şi alte măsuri.”