În Săptămâna Mare, până şi inJUSTIŢIA din România dă semne că se clatină. După cinci luni în care a fost tergiversată şi mutată de la o secţia la alta a Tribunalului Gorj judecarea acţiunii intentate de profesorul gorjean CJAS Gorj, pentru refuzul eliberării Formularului E112, miercuri, 31 martie a.c., judecătorul Ecaterina Manţog a pronunţat – premieră în România – o sentinţă favorabilă cetăţeanului căruia, după ce cotizase peste 30 de ani la sistemul asigurărilor de sănătate, i se refuzase finanţarea tratării în străinătate a cancerului – ultimul stadiu – de care suferea. Iată conţinutul sentinţei: „respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a CNAS. Respinge excepţia lipsei competenţei materiale. Admite acţiunea cu precizările ulterioare. Anulează adresa CAS Gorj nr.12077/10.09.2009 şi adresa CNAS prin care a fost respinsă contestaţia reclamantului. Constată că reclamantul are drept de eliberare a formularului E 112 înainte de momentul achitării contravalorii serviciilor medicale. Obligă pârâtele în solidar la plata sumei de 14970,42 euro, echivalentul în lei la cursul de la data plăţii cheltuielilor cu asistenţa medicală. Definitivă şi executorie. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.„
De regulă, când un contribuabil se judecă cu una dintre instituţiile statului, cerându-şi drepturile, reprezentanţii justiţiei au o singură grijă: să umilească cetăţeanul şi să favorizeze statul. Faptul că gorjNEWS.ro şi Radio Târgu Jiu, iniţiatorii campaniei „Cancerul nu ucide, statul român, da!”, au monitorizat şi mediatizat pas cu pas evoluţia acestui caz, a determinat pronunţarea unei sentinţe corecte. De acum există un precedent în justiţie şi românii ar trebui să obţină mai uşor Formularul E 112.
Povestea profesorului care a învins şi cancerul, şi CJAS Gorj, o găsiţi aici, aici, aici, aici, aici, şi aici. În afară de Radio Târgu Jiu, au mai preluat povestea Cotidianul, aici şi aici, precum şi senatorul Dan Voiculescu, pe blogul personal. Posibil să fi plictisit cititorii, dar a meritat, fiind limpede că numai urmărind un caz până în pânzele albe ai şansa, ca media, să aduci o schimbare în bine, să slujeşti interesul public.