Vineri, 12 martie a.c., am purces la a verifica sesizările repetate venite de la mai mulţi cetăţeni, conform cărora în Piaţa Centrală din Târgu Jiu se vând, cu acordul tacit al autorităţilor, şi alimente alterate, chiar şi de către producătorii particulari. Prin urmare, am cumpărat 10 ouă “de la ţărani”. Vânzătoarea, care mai avea pe tarabă lapte, miere, sâmburi de nucă, mere şi hrean m-a asigurat că ouăle sunt proaspete şi m-a îmbiat să iau mai multe… Pe niciuna dintre tarabe nu am găsit ouă ştanţate, conform legii. Ajuns acasă, am spart cinci ouă, la întâmplare, pentru o omletă care a ajuns în coşul de gunoi, mirosul ouălor stricate fiind greu de suportat. Celelalte cinci au urmat acelaşi traseu.
Conform legii, specialiştii de la Circumscripţia Sanitară Veterinară pentru Controlul Produselor de Origine Animală din Piaţa Centrală au obligaţia de a verifica şi ştanţa fiecare ou supus comercializării şi de a efectua controale la tarabe, în piaţă. Angajaţii Administraţiei Pieţei Centrale, ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului şi ai Poliţiei Comunitare au obligaţia de a identifica, sancţiona şi îndepărta din Piaţa Mare comercianţii care vând produse de origine animală neverificate sanitar – veterinar. Vânzătorii au obligaţia de a se prezenta, spre verificare şi ştanţare, cu produsele de origine animală, la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare din Piaţa Centrală.
În realitate, în Piaţa Mare există o cârdăşie între comercianţi şi autorităţi, ale cărei victime sunt cetăţenii – consumatori, supuşi toxiinfecţiilor alimentare. Argumentele, mai jos.
A doua zi, sâmbătă, spre prânz, m-am îndreptat spre Piaţa Mare. Pe trotuarul din faţa Primăriei, într-un costum impecabil, scrobit, primarul Florin Cârciumaru asculta condescendent păsurile unui cetăţean şi îşi nota formal în agendă. Prosteală de doi lei. În Piaţa Mare, aceeaşi stare de fapt. Sute de ouă pe tarabe, nici unul ştanţat. Precupeţei de toxiinfecţii alimentare i-am făcut poză, să o vedeţi toţi şi să cumpăraţi de la dânsa când vă va fi dor de spital.
Ouăle proaspete ale împricinatei aşteptau alte victime.
Pe alte tarabe, la fel, ouă neştanţate. Era aproape ora 12 şi specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare, cu birou în piaţă, la câţiva metri doar de produsele alterate, se pregăteau să închidă prăvălia şi să plece spre casele lor, cu telescoapele la autoturismele personale foarte tensionate, defect profesional. În sediu, doar o doamnă inginer, “profilată pe produse de origine non-animală”, nu a avut nimic de declarat şi s-a lăsat cu greu convinsă să stea frumos la poză.
După ce am lecturat firma, nu am înţeles ce căuta înăuntru.
Între timp, a venit în prăvălia care ar trebui să asigure securitatea alimentară a populaţiei, tehnicianul veterinar Constantin Lemnaru. Mi-a spus că vinovaţi sunt poliţiştii comunitari, că nu-i ajută, şi noi, cetăţenii, pentru că acceptăm să cumpărăm ouă nemarcate. Dânsul, care era la finalul zilei de lucru plătite din bani publici şi nu verificase niciun comerciant, dovadă fotografiile de mai sus, nu are nicio vină. Precupeaţa de toxiinfecţii alimentare, obişnuită să rezolve amiabil astfel de situaţii, s-a scuzat aşa, de faţă cu mine: “îl rugai pe şefu’ cu bani, dar nu vru să ia…”. Între timp, ouăle dumisale dispăruseră.
Telefonic, Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, mi-a spus că-şi va sancţiona subordonaţii, pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu, că este plecat din oraş, dar a doua zi va veni şi va face ordine.
La Administraţia Pieţei Centrale, birouri deschise şi pustii, nici un număr de telefon de contact afişat, niciunde.
Un poliţist comunitar, cu birou în piaţă, unde se prezintă pe rând comercianţii şi sunt omenoşi, întrebat ce atribuţii legale de intervenţie are în speţa cu ouăle stricate a spus: “noi nu trebuie să facem nimic, duceţi-vă la OPC”. Motiv pentru care îl rog pe don’ colonel Ion Tudor să-şi ia manechinii din Piaţa Mare, că fac umbră pământului degeaba.
Legal, odată sesizaţi, specialiştii DSVSA din Piaţa Centrală ar fi trebuit să verifice toate ouăle aduse spre comercializare şi să le distrugă pe cele alterate. Nu au mişcat niciun deget, pentru că vânzătorii sunt omenoşi.
Duminică, în Piaţa Centrală un aer general de ordine şi disciplină. Lucru nemaiîntâlnit de mult, comercianţii îşi afişaseră şi preţurile pe tarabe. Cam 60 la sută din ouă erau ştanţate. În legătură cu restul, Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj, şi-a vărsat oful: “mâine, luni, o să-l informez pentru ultima dată pe primarul Cârciumaru despre neregulile din Piaţa Centrală. Administraţia Pieţei are opt angajaţi care refuză să colaboreze. Nu mă pot înţelege cu acest şef, Ion Nasărâmbă, care se laudă că e ţinut de cine e ţinut. Anagajaţii Administraţiei Pieţei ar trebui să nu le taie chitanţe comercianţilor până nu au produsele verificate sanitar-veterinar, să-i cheme pe poliţiştii comunitari şi să-i scoată afară din piaţă. Mergeţi în Piaţa Mică să vedeţi, totul e jos pălăria pentru că acolo administraţia colaborează. Pe de altă parte, recunosc că sunt total nemulţumit de specialiştii mei din Piaţa Centrală, dar, ştiţi cum e, sunt funcţionari publici şi nu am cum să-i dau afară”.
Birourile Administratiei Pietei Centrale, tot deschise şi pustii, precupeaţa de toxiinfecţii alimentare, înapoia tarabei cu ouă proaspete şi ştanţate.
N-am spus nimic despre OPC. Trebuie să aflu dacă s-a pensionat sau nu nenea acela comisarul, care e mai mult lat decât lung şi pe care-l vedeam des, printre tarabe, cumpărând nu pe datorie, ci pe degeaba.
Despre Ion Nasărâmbă, şeful Administraţiei Pieţei Centrale, majoritatea comercianţilor spun că, deşi nu poate să facă şpagatul, e şpagatist mare. Oricum, ţin să precizez că parte din şpagă nu se duce mai sus, la şeful Direcţiei de Servicii Comunale, Alexandru Zaharia, cu atât mai puţin la domnul doctor inginer Florin Cârciumaru.