Update 2: Din noul comunicat al Primăriei a fost ștearsă obligația aberantă de înscriere la cuvânt, până azi, la ora 16.00
Update 1: Abia acum, cu două ore înaintea expirării termenului – limită de înscriere la cuvânt pentru dezbaterea publică de mâine, a venit în mail-urile presei locale un comunicat din partea Primăriei.
Mâine, Primăria Târgu Jiu organizează a doua dezbatere publică SECRETĂ în cadrul căreia târgu – jienii își vor da acordul, în absență, ca în zona de protecție a Căii Eroilor să fie contruit un hyper-market BILLA, care ne va șterge de pe lista de așteptare a UNESCO, va desacraliza și mai mult axa culturală care leagă Coloana Infinită de Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, și va bloca și mai mult traficul rutier în zona centrală. În anunțul privitor la dezbaterea publică de mâine, publicat numai într-o rubrică deloc vizibilă a site-ului Primăriei, se anunță – la modul foarte serios – că cine vrea să ia cuvântul la dezbaterea publică trebuie să se înscrie la Primărie, azi, până la ora 16.
Cu doar câteva zile în urmă, pe 19 noiembrie a.c., Primăria Târgu Jiu a organizat în secret o așa-zisă dezbatere publică a noului Plan Urbanistic Zonal al Căii Eroilor. Câțiva funcționari ai Primăriei, înpreună cu arhitecții care au realizat PUZ-ul, și cu alți câțiva arhitecți locali, s-au pitulat în amfiteatrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” și s-au prefăcut că dezbat public, între ei, acest document esențial pentru viitorul arhitectural al Căii Sacre a artei moderne. Personal, am aflat întâmplător despre dezbaterea publică … secretă. Foarte grav este că în dimineața zilei respective, atât purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, cât și un funcționar al Centrului Brâncuși au negat că se organizează dezbaterea publică. Am fost anunțat după ce începuse, chiar de directorul Centrului Brâncuși, Adina Andrițoiu. Niciun ziarist nu era prezent când a început așa-zisa dezbatere publică, iar amfiteatrul arăta cam așa…
Acest mod de organizare a unei dezbateri publice, mediatizat pe larg, ulterior, de unele organe de presă locală – aici și aici – a alimentat speculațiile privind implicarea Centrului de Cercetare, Proiectare, Expertiză şi Consulting din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” în declasarea ilegală a unor imobile situate în zona de protecție a Ansamblului Brâncuși. Practic, după ce au fost decojite, dându-li-se tencuiala jos, și transformate în adăposturi pentru câini (ca să arate cum trebuie), cele două vile situate între Biblioteca Județeană și Spitalul de Urgență Târgu Jiu au fost trecute în noul PUZ ca demolabile, cu toate că este ilegal să demolezi în zona de protecție. Pe locul lor, după demolare, va apărea un hyper-market BILLA. Am susținut mereu apariția în Târgu Jiu a unor astfel de centre comerciale, dar nu pe Calea Eroilor. În primul rând, pentru că nu e nimic cultural într-un hyper-market. Apariția sa presupune aglomerație, trafic mult mai intens, și desacralizarea totală a zonei. Altfel, făcând abstracție că vorbim de Calea Eroilor, o axă culturală esențială pentru dăinuirea spiritualității românești, acea amărâtă de străduță cu sens unic, Popa Șapcă, pe lateralele căreia Cârciumaru a mai făcut și parcări, din bidinea, este imposibil să suporte traficul auto spre și dinspre un hyper-market situat în buricul Târgu Jiului.
Simulacrul de dezbatere publică din 19 noiembrie a.c. ar fi trebuit, conform legislației în vigoare, să se concretizeze într-un document intitulat „Raportul informării si consultării publicului”. Acesta trebuie aprobat de Consiliul Local înaintea PUZ-ului propriu-zis. Materialele de presă care demonstrau că Cârciumaru a ajuns la performanța de a organiza dezbateri publice în … secret l-au făcut să conștientizeze că vor exista și consilieri locali care vor întreba așa: „dar de ce nu specificați, dom’ primar, că dezbaterea publică a fost … secretă?”.
Potrivit Ordinului nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, raportul respectiv trebuie să cuprindă referiri la activități pe care Cârciumaru și echipa sa nu le-au derulat și nici nu au de gând să le deruleze. Printre altele, trebuia să existe o corespondență poștală cu cetățenii care locuiesc pe Calea Eroilor. Aceștia ar fi trebuit să primească scrisori, invitații la întâlniri, buletine informative. La rândul lor, aceștia trebuiau să prezinte problemele, observațiile și rezervele referitoare la prevederile noului PUZ. Un capitol special în „Raportul informării si consultării publicului” este constituit din „probleme, observatii si rezerve pe care initiatorul planului de urbanism sau amenajare a teritoriului nu poate sau nu e dispus să le rezolve, împreună cu motivatia acestui lucru”. În documentele Primăriei și ale echipei de arhitecți care a realizat PUZ-ul scrie că nimeni n-a avut nicio obiecție! Păi cum să existe obiecții din moment ce nimeni nu a fost informat despre modificările care se vor produce în zona de protecție a Căii Eroilor, în virtutea prevederilor noului PUZ?
Încă de la demararea lucrărilor la noul PUZ, legislația în vigoare obliga la amplasarea în zona Căii Eroilor a unor panouri pentru informarea populației. Personal, n-am văzut niciun astfel de panou.
Ca să asigure o aparență de legalitate acestui șir de ilegalități, Cârciumaru organizează mâine a doua dezbatere publică, dar tot … în secret. Încălcându-se toate reglementările în materie, s-a postat vineri după-amiaza un simplu anunț într-o rubrică ascunsă a site-ului Primăriei Târgu Jiu, prin care se anunță că mâine, marți, 2 decembrie a.c., are loc dezbaterea publică a PUZ-ului! Nicio știre, însă, niciun anunț despre dezbaterea publică de mâine, niciun comunicat de presă din partea Primăriei!
Anunțul de pe site-ul Primăriei conține și alte lucruri înfiorătoare. De pildă, cei care vor să ia cuvântul mâine, în dezbaterea publică, trebuie să se înscrie până azi, la ora 16, la Primărie! Adică, dacă vrei să spui ceva, îți trebuie aprobare! Deși legea obliga Primăria și echipa de arhitecți care au realizat PUZ-ul să asigure accesul real și facil al celor interesați, la întreaga documentație, inclusiv la materiale explicative scrise si desenate, într-un limbaj nontehnic, înaintea desfășurării dezbaterii publice, nici vorbă de așa ceva. Prin anunțul în cauză, se precizează că cei care vor să vadă documentația trebuie să se deplaseze în biroul de câțiva metri pătrați ai Direcției de Urbanism din Primărie. Or PUZ-ul Căii Eroilor interesează cel puțin câteva sute de cetățeni care locuiesc în zonă. Cum s-o fi gândit Cârciumaru că ar putea citi ei documentația în acel birou?
Este incredibil cât de avansat a ajuns procesul de alungare din Târgu Jiu a lui Brâncuși și a urmelor lăsate de el aici.
Probabil că mâine, la așa-zisa dezbatere publică, vor fi aduși câțiva zeci de pensionari pomanagii, de la organizația de tinere speranțe a PSD Gorj, să recite, regulamentar, că sunt perfect de acord cu orice nenorocire ar urma să se întâmple pe Calea Eroilor.