În cadrul campaniei CANCERUL NU UCIDE, STATUL ROMÂN, DA!, iniţiată de Radio Târgu Jiu şi Ziarul online de investigaţii GorjNews.ro, am realizat un interviu cutremurător cu profesorul gorjean tratat, peste un an, de sinuzită la Târgu Jiu şi Bucureşti, şi vindecat de cancer, ultimul stadiu, la clinica din Freiburg – Germania. Şansa bolnavului a fost o discuţie cu un prieten, medic în Bucureşti, care l-a chemat la un examen tomografic văzând că sinuzita de care acesta credea că suferă nu se mai vindecă. După ce a aflat cu stupoare care era, de fapt, cauza problemelor sale de sănătate din ultimul an, profesorul bolnav de cancer a aflat şi care sunt variantele de tratament. A aflat despre un caz similar vindecat la o clinică din Germania şi a ales să meargă şi el acolo.
Tratamentul era extrem de scump, a trebuit să facă un credit la bancă pentru a putea ajunge la clinica din Freiburg, condusă de o româncă. Dacă medicii din România nu-i mai dădeau nici măcar o şansă la supravieţuire, cei din Germania i-au garantat chiar vindecarea. Miraculos, tratamentul a început să-şi facă efectul. Profesorul povesteşte că nu doar şedinţele de radio şi chimioterapie făcute riguros au contribuit la vindecarea sa, ci şi modul de lucru al medicilor de acolo, care au ştiut să-i ridice moralul în permanenţă. În timp ce specialiştii din România îi spuneau să ia calea cimitirului, şefa clinicii din Freiburg i-a spus că îşi va pune diploma jos dacă el nu se va vindeca.
În ultima săptămână de tratament în Germania, din cauza imunităţii foarte scăzute, pacientul a contactat un stafilococ auriu şi a trebuit să întrerupă tratamentul pentru a scăpa de această nouă problemă. Ca urmare, a trebuit să facă în România încă trei şedinţe de chimioterapie. Cum a fost primit la Bucureşti, comparativ cu Germania?
Factura pentru tratamentul în Germania s-a ridicat la 50.000 de euro, însă este conştient că a meritat cu vârf și îndesat pentru că i s-a redat dreptul la viaţă. Un drept care i-a fost refuzat în România, autorităţile de aici respingându-i şi cererea prin care putea beneficia de decontarea acestei sume având în vedere că plătise timp de 35 de ani asigurări sociale de sănătate. Formularul E 112 se eliberează foarte greu şi doar în anumite condiţii, motiv pentru care bărbatul a dat în judecată Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate.