Aurel Popescu riscă să piardă scaunul de viceprimar al Târgu Jiului după ce, timp de zece luni, s-a aflat în stare de incompatibilitate, activând, concomitent, ca viceprimar și ca membru al Consiliului de Administrație al S.C. TRANSLOC S.A., societate al cărei unic acționar este Consiliul Local. De asemenea, întrucât “a uitat” să-și treacă în ultima declarație de interese calitatea de membru în C.A. al S.C. TRANSLOC S.A., există indicii că viceprimarul a săvârșit infracțiunea de fals în înscrisuri, care se pedepsește cu maxim 2 ani de închisoare.
În ultima ședință a Consiliului Local, a fost aprobată în unanimitate “dezertarea” vicelui Popescu din C.A.-ul S.C. TRANSLOC S.A., un gest tardiv și inutil, care nu-l exonerează de răspundere. Circul este însă total, având în vedere că juriștii lui Cârciumaru au “reparat” o incompatibilitate generând o altă ilegalitate: Popescu a fost înlocuit cu consilierul local Ion Emilian Tauru care, acceptând calitatea de membru în C.A. al S.C. TRANSLOC S.A. și-a asumat, de fapt, la rându-i, starea de incompatibilitate, ce-l poate scoate și pe el în afara legii și a administrației locale.
În ședința Consiliului Local din octombrie 2012, Aurel Popescu a căpătat calitatea de membru în C.A. al S.C. TRANSLOC S.A. Deși ilegală, hotărârea de Consiliu Local de mai jos a fost avizată, ca legală, de comisiile de specialitate și votată în unanimitate de consilierii locali.
Legea 161/2003, la art. 87, interzice viceprimarilor să activeze ca membri în C.A-urile societăților comerciale sau ale regiilor autonome de interes local și stipulează că dacă ocupă, simultan, ambele funcții se află în stare de incompatibilitate.
De pe site-ul TRANSLOC, aflăm că este societate pe acțiuni, rezultată din reorganizarea Regiei Autonome de Interes Local Tg Jiu, având ca unic acționar Consiliul Local.
Deci, situația de incompatibilitate, în cazul viceprimarului Popescu, este clară.
Din păcate, vicele Popescu a ratat și șansa de a demisiona din C.A.-ul S.C. TRANSLOC S.A., în termenul legal de 15 zile, stabilit de Legea 161/2003.
A renunțat la această calitate abia zece luni mai târziu, gest care nu-l exonerează de răspundere în fața legii. Astfel, în ședința din august 2013 a Consiliului Local, a fost aprobată înlocuirea viceprimarului Popescu, în C.A.-ul S.C. TRANSLOC S.A., cu consilierul local Ion Emilian Tauru.
Acceptând această nouă funcție, Tauru a încălcat, la rându-i, Legea 161/2003, care interzice și consilierilor locali să fie, concomitent, și membri în C.A-urile societăților comerciale de interes local, aflate în subordinea consiliilor locale.
Dacă nu va demisiona din C.A.-ul S.C. TRANSLOC S.A. în termenul legal de 15 zile, Tauru va pleca și el pe ușa din dos a Primăriei Târgu Jiu, la pachet cu viceprimarul Aurel Popescu.
Contactat de GORJNEWS, Tauru a declarat, senin: „o să mă interesez și, dacă sunt incompatibil, bineînțeles că voi ieși din consiliul de administrație. Juriștii Primăriei ar fi trebuit să știe legea mai bine ca mine”.
În mod normal, Aurel Popescu ar fi trebuit suspendat, deja, de prefectul Radu Teodorescu, din funcția de viceprimar, dacă secretarul Primăriei Târgu Jiu, Elena Ungureanu, n-ar fi încălcat și ea Legea 161/2003, care o obliga să propună prefectului destituirea viceprimarului.
Totuși, prevederile legale fiind destul de clare, viceprimarul Aurel Popescu ar urma, în mod normal, să își piardă scaunul și să primească, ca bonus, și interdicția de a mai ocupa funcții publice în următorii trei ani.
Totodată, Popescu trebuie să răspundă penal, întrucât a uitat să pomenească în declarația de interese că activează ca membru în C.A-ul S.C. TRANSLOC S.A.
Potrivit Codului Penal, falsul în declarații se pedepsește cu închisoare de până la 2 ani sau cu amendă.
Conform legislației în vigoare, toate actele semnate, ca viceprimar, de Aurel Popescu, din noiembrie 2012, de când a devenit incompatibil, sunt nule de drept.
Reprezentanții Primăriei Târgu Jiu n-au reușit să formuleze o poziție oficială, în timp util.