Membrii Consiliului Judeţean Gorj şi-au făcut publice averile la încheierea primului an de mandat. Averile celor mai mulţi dintre aceştia nu au suferit schimbări majore faţă de începutul mandatului, dar sunt şi consilieri ale căror avuţii au sporit considerabil în 2013. Casele şi maşinile de lux, terenurile de câteva hectare şi contractele de sute de mii de euro cu statul nu sunt deloc străine pentru o bună parte a membrilor CJ Gorj.
Vâlceanu, cel mai înstărit consilier
Dacă ar fi să facem un top al celor mai bogaţi consilieri judeţeni, pe primul loc s-ar situa preşedintele PDL Gorj, Dan Vâlceanu. Afaceristul are o avere impresionantă: patru terenuri intravilane (aproximativ 30.000 mp), două în comuna Runcu şi două în Timişoara, un teren agricol în Caraş-Severin (1.400 mp), achiziţionat anul trecut, o casă de vacanţă, spaţii comerciale în Timişoara (1.900 mp) şi două case în Runcu (560, respectiv 250 mp). Acesta nu are datorii, nu deţine bijuterii şi nici maşini personale, folosindu-le pe cele ale firmei Rominex Mining Engineering, acolo unde este director economic, având un salariu anual de 22.500 de lei. Vâlceanu a mai primit anul acesta şi o subvenţie de la APIA Gorj în valoare de 1.750 de lei, iar indemnizaţia de consilier judeţean i-a adus anul acesta suma de 2.700 de lei. Soţia are şi ea un venit anual de 13.600 de lei, provenit din salariul de profesor la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”.
Contracte în valoare de peste 6 milioane de lei
De asemenea, Dan Vâlceanu a mai încasat 140.000 de lei din vânzarea unei garsoniere în Timişoara, în 2012, iar un spaţiu comercial deţinut în acelaşi oraş, pe care l-a dat spre închiriere, îi aduce anual 253.000 de lei. Acesta este acţionar la trei firme: Rominex Mining Engineerind, Remont SA Fărcăşeşti şi Rewodase SRL, valoarea acţiunilor fiind de peste 1.7 milioane de lei. Prima dintre aceste firme a fost şi cea mai prosperă, obţinând în anii 2012 şi 2013 nu mai puţin de 22 de contracte în valoare de 3.683.000 lei, toate cu SNLO şi CE Oltenia, sau cu fostele complexuri componente. În plus, şi firma părinţilor, Treffo SRL, a încheiat 10 contracte în valoare de peste 2.800.000 de lei cu CEO sau fostele companii de stat. 6.500.000 de lei este valoarea totală a contractelor încheiate de firmele familiei Vâlceanu.
Slapciu, acţionar la 5 firme
Un alt consilier înstărit este motreanul Aurel Slapciu, membru PP-DD. Acesta deţine o brutărie şi este acţionar la alte patru firme. A deschis anul acesta un cont bancar în care a depus suma de 623.000 de lei (150.000 de euro) şi o linie de credit în valoare de 100.000 de lei, la aceeaşi bancă. Tot în acest an, Slapciu a achiziţionat un autoturism de lux marca Mercedes Benz şi o autoutilitară Fiat. Acesta mai deţine şi un autovehicul Peugeot. Omul de afaceri posedă şi patru terenuri în Motru, o casă cu anexa gospodărească şi se poate lăuda cu faptul că a împrumutat una din firmele la care este acţionar (majoritar), Protipan SRL, cu 150.000 de lei, primind de la aceeaşi firmă un salariu de 18.000 de lei. Tot aici este angajată şi soţia care este remunerată cu 10.000 de lei. Aurel Slapciu mai este acţionar la alte patru firme. La capitolul afaceri cu statul, acesta a încheiat în 2009 un contract cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, în valoare de 845.000 de lei, care este valabil până în 2015. Afaceristul are, însă, şi datorii: două credite bancare făcute în 2013, unul de 100.000 de lei, scadent în 2014 şi unul de 198.000 de lei, scadent în 2016, şi un credit contractat în 2012 în valoare de 10.000 de lei, scadent anul acesta.
Adevăraţi latifundiari
Sunt şi consilieri judeţeni ce pot fi consideraţi adevăraţi latifundiari, ei deţinând suprafeţe impresionante de terenuri agricole, intravilane şi chiar forestiere. La acest capitol se încadrează Robert Filip (fiul primarului din Rovinari, Dorin Filip), Victor Banţa, Gheorghe Milosteanu, Maria Vasilescu (fiica primăriţei din Ţânţăreni), dar şi directorul Ansamblului „Doina Gorjului”, Gheorghe Porumbel.
Casă nouă…
Chiar dacă nu pot fi catalogate ca fiind impresionante, averile unor membri ai CJ Gorj au crescut simţitor în ultimul an, adică de când ocupă această funcţie. În această categorie se regăsesc Elvira Sarapatin şi Gheorghe Orzan care, pe langă alte bunuri de valoare, au reuşit, de când sunt consilieri judeţeni, să îşi ridice casă nouă. Într-o situaţie asemănătoare sunt şi Pantelimon Manta şi Gheorghe Mitescu, situaţia lor financiară prosperând mult în ultimul an.
În ceea ce priveşte împrumuturile efectuate în ultimele 12 luni, cei mai activi au fost consilierii Dragoş Păsărin, Andrei Maioreanu şi Gheorghe Nichifor, aceştia având chiar şi câte două credite la diferite bănci.
Consilieri mai…”săraci”
Dacă majoritatea consilierilor judeţeni au avut nevoie de ceva timp pentru a-şi completa declaraţiile de avere, sunt şi câţiva care nu au avut prea mult de scris. De exemplu, Marian Pungan a menţionat doar un teren de 16 mp în Târgu Jiu, un apartament şi un autoturism Volkswagen din 2003. Venitul său provine din salariul primit de la firma Sindpet Service SRL, pe care o administrează. Nu are bijuterii sau depozite bancare. Un caz asemănător este cel al lui Petre Rădulescu, acesta deţinând o casă şi două terenuri, sursa lui de venit fiind pensia de 21.000 de lei. Alin Văcaru a trecut în declaraţia sa de avere doar un împrumut la bancă de 10.000 de euro, menţionând că nu are maşină, apartament, casă, conturi sau bijuterii. Trăieşte din salariul primit de la Minprest (8.200 lei) şi din salariul soţiei (17.200 lei), care este consilier juridic la IDP Gorj.
Amănunte, aici.