Într-un articol de acum două zile care a făcut înconjurul ţării, v-o prezentam pe Liliana Păun, profesor de istorie, care a declarat pentru două televiziuni locale, Tele3 şi RTV, că Hitler este un om care a existat şi a trăit, un om printre noi, oamenii, care lua copiii de sub fustele lu’ mama lui în lagăre şi îi omora.
Am sperat că Liliana Păun este suplinitor, că nu face parte din breasla cadrelor didactice decât prin excepţie. Nu. Este profesor titular, cu jumătate de normă la Grupul Şcolar Forestier nr. 3 din Târgu Jiu şi jumătate de normă la Colegiul „Mihai Viteazul” din Bumbeşti Jiu. Predă la Colegiul Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu, unde este detaşată. Proaspăt instalat ca inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Iustin Paralescu era, azi-dimineaţă, la curent cu grozăvia mediatizată de GorjNEWS.ro şi mi-a declarat, în exclusivitate, următoarele: „Faptul că se comemorează Holocaustul în România este un lucru pozitiv, sens în care iniţiativa Colegiului Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu este lăudabilă. Doamna profesoară nu cred că s-a pregătit foarte bine pentru această activitate. Are unele probleme pedagogice, din ce mi-am dat seama elevii nu au înţeles absolut nimic din ce s-a expus. În orice caz, noi vom iniţia o comisie de anchetă care, împreună cu conducerea liceului, va cerceta ce se întâmplă acolo şi va da un verdict.”
Dacă am fi trăit într-un oraş cu oameni normali, astăzi, profesoara lu’ peşte prăjit ar fi fost întâmpinată la intrarea în liceu de un lanţ uman, care ar fi împiedicat-o să-şi mai continue impostura. Din nefericire, nimănui nu îi pasă, nici la Târgu Jiu, nici aiurea, şi distinsa profesoară continuă să nenorocească tineri aflaţi la vârsta la care se formează ca oameni.
Liliana Păun nu este o excepţie. În şcoala românească de astăzi, cândva una de elită, excepţia o constituie dascălii, restul fiind cadre didactice, angajaţi în învăţământ, domeniu devenit în ultimii ani groapa comună a eşuării personale şi sociale. Angajarea în învăţământ reprezintă ultima soluţie, şi la ea se apelează din ce în ce mai des. Alegerea locului de muncă este dublată foarte rar de o susţinere vocaţională.
Astăzi, învăţământul românesc este mult mai politizat decât pe vremea comunismului. Atunci existau două materii, Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei şi Informare Politică, şi atât. Astăzi, şi WC-urile din fundul curţilor şcolilor de la ţară sunt vopsite ori în roşu, ori în portocaliu, ori în galben. Abia terminase PSD-ul de schimbat inspectorii şi directorii şi, e oficial, de mâine PD-L-ul îşi aduce oamenii înapoi. Un ziarist gorjean foarte destupat la minte, Cornel Şomâcu, scria deunăzi că învăţământul românesc înseamnă circa 2 milioane de voturi, dacă nu punem la socoteală părinţii. Şi asta explică aproape totul.
Dacă o profesoară a unui liceu din Târgu Jiu nu poate lega trei cuvinte, pe orice subiect, vă imaginaţi ce se întâmplă prin satele patriei, cât de elevate sunt cadrele didactice legate de glie?
Dacă Elvira Şarapatin, directorul Colegiului Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu, a delegat această catastrofă să apară la televiziunile locale, să organizeze o activitate extracurriculară, vă imaginaţi care este nivelul celorlalte cadre didactice? Dacă sunt foarte pregătite, de ce împart cancelaria cu un asemenea eşec? A ieşit vreunul dintre ceilalţi profesori să spună public până astăzi că la Colegiul Tehnic nr. 2, la catedra de istorie, predă o catastrofă? Ruşine, tovarăşi, nu ştiţi cum să vă fofilaţi mai repede, să daţi fuga pe la casele voastre, unde vă aşteaptă contingente de elevi, pentru meditaţii. Obosiţi la şcoală, spirt în particular.
Într-un stat de drept, deja s-ar derula o anchetă pe câteva puncte clare: cine a promovat-o pe Liliana Păun la examenul de diplomă, cine i-a coordonat lucrarea de licenţă şi, eventual, i-a mai dat şi zece, cine a promovat-o la examenele de titularizare, la examenele de grad, cine i-a acordat calificativele de foarte bine, de când activează în învăţământ, şi, mai ales, cât au costat toate acestea. Câţi bani şi câţi elevi semianalfabeţi.
Cunoaşteţi, desigur, că majoritatea părinţilor elevilor de la Colegiul nr. 2 din Târgu Jiu sunt căpşunari. Ei muncesc în străinătate şi şi-au lăsat copiii în grija neţărmurită a acestor profesori. Imaginaţi-vă că Liliana Păun este şi profesor diriginte, pregăteşte elevii pentu viaţă.
Şi, mai ales, fiţi siguri că ancheta demarată de Iustin Paralescu este doar o vrăjeală ieftină. Peste o săptămână veţi fi uitat toţi că cel puţin la Colegiul Tehnic nr. 2 din Târgu Jiu îşi face numărul, în mod organizat, după un orar foarte bine stabilit, cel puţin o calamitate.
Vorba lui Marius Tucă, îmi cer scuze că v-am deranjat cu subiectul acesta. Noapte bună!
[youtube]FXKvGUL1EuY[/youtube]