Invitat, recent, la emisiunea „Raportul Zilei” de la RTV Gorj, senatorul PPDD Tudor Barbu, a abordat tranșant situaţia dezastruoasă în care se află Complexul Energetic Oltenia, scurgerile de milioane de euro sub pretextul serviciilor de pază și posibilele soluţii de redresare a gigantului energetic.
Tudor Barbu a îndemnat sindicatele miniere să colaboreze cu parlamentarii în încercarea de a resuscita complexul energetic: „Dacă nici sindicatele nu vor putea să pornească, pentru că este complet oprită, mişcarea redresării CEO, dacă sindicatele împreună cu partenerii lor reali, care sunt parlamentarii, nu reuşesc să pornească acest mecanism, CEO nu are nicio şansă. (…) Sindicatele trebuie să lase prosteala pe care o fac de ani de zile şi să ceară parlamentarilor şi presei ajutor”.
Barbu a subliniat şi necesitatea stopării hoţiei din interiorul companiei: „Sindicatele trebuie să pornească mecanismul de rezolvare a acestor probleme, o dată pe calea Parlamentului şi a legilor, şi apoi, cel mai important, sindicatele trebuie să oprească hoţia. (…) Cei din sindicate, nu toţi, unii sunt foarte bine intenţionaţi, dar au şi uscături, au firme căpuşă, care trag bani, miliarde de lei pe an. Sunt lideri sindicali care au afaceri în minerit, au afaceri în complex.”
Senatorul PPDD a precizat că în cadrul complexului se fură mult prea mult, conducerea fiind conştientă de asta, iar rezolvarea problemelor companiei trebuie să vină de la Bucureşti, de la Guvern, şi nu de la Ciurel: „L-am felicitat pe Ciurel pentru că, într-o emisiune de televiziune, recunoştea jaful, tragedia şi perspectiva sumbră pe care complexul le are. Este un jaf acolo, un jaf de proporţii inimaginabile. Dar cei care lucrează în complex, la nivel de conducere, ştiu asta. (…) Mingea, rezolvarea nu este la Ciurel, ci la Ponta şi la Bucureşti.” Tudor Barbu a mai spus că Ciurel este un manager privat ales de Ponta, şi că a fost cea mai proastă alegere din trei variante posibile, contracandidaţii săi fiind un manager din Germania şi unul din Polonia.
Barbu a mai adăugat că profitul cu care se laudă managerul CEO, este de fapt profitul care s-a transmis, din inerţie, de la conducerea precedentă: „Ciurel se lăuda că a avut o mie şi ceva de miliarde profit. Păi profitul ăla nu l-a avut el, l-a avut echipa dinaintea lui, care a lăsat complexul pe plus. (…) Ciurel nu este decât păpuşa, marioneta unora care, la scară naţională, duc CEO în faliment. CE Oltenia, aşa cum este condus acum de echipa lui Ciurel, patronată de fapt de la Bucureşti de echipa lui Ponta, este în pierdere. Managementul ăsta şi strategia asta sunt pierzătoare”.
Tudor Barbu a lăudat abilităţile de negociator ale preşedintelui FNME, Marin Condescu, dar l-a criticat dur pe primvicepreşedintele acestuia, Ion Ruşeţ: „În secunda în care va fi numit Ruşeţ în locul lui Marin Condescu, s-a terminat cu sindicatele din Gorj. Condescu, la fel ca noi toţi, are defecte, dar Marin Condescu este unul din cei mai buni negociatori pe care i-am cunoscut”. Referitor la averea foarte mare a şefului sindicaliştilor, Barbu a declarat că „sunt instituţii abilitate care pot verifica averea lui Condescu, dacă e licită sau ilicită, şi dacă nu este licită, să plătească”.
Senatorul PPDD a reliefat, încă o dată, importanţa colaborării dintre parlamentari şi sindicate, şi a propus „decăpuşerea” CEO, solicitând în mod special anularea contractului de pază păgubos al companiei: „Senatorii şi deputaţii trebuie să fie alături de sindicate pentru că este singura variantă pentru a scoate CEO din impas. (…) Contractul de pază al complexului, care suge milioane şi milioane de euro, ar trebui anulat, regândit, recalibrat.”
Întrebat ce ar trebui să facă cei din conducerea CEO pentru a readuce compania pe profit, senatorul Barbu a răspuns că aceştia ar trebui să „ceară parlamentarilor să schimbe legea”, în special lui Ponta pentru că „el are 70% în Parlament”: „Echipa lui Ponta să schimbe legislaţia ca să ajute CEO, pentru că actuala legislaţie îi ajută pe străinii care au eoliene. Apoi trebuie să pună o echipă managerială care să fie cerebrală. (…) Dacă strategia Guvernului Ponta nu se modifică în ceea ce priveşte sistemul energetic naţional, în ceea ce priveşte raporturile între CEO, eoliene, hidro, Nuclearelectrica ş.a.m.d., Complexul Energetic Oltenia nu are nicio şansă.”