Primarul Târgu Jiului are o relație cel puțin nefirească cu Ion Făget, unul dintre foștii șefi ai SRI Gorj, care, în cei 16 ani cât a condus unitatea din Gorj a serviciului secret intern, a avut timp să se familiarizeze cu turnătorii Securității ce mișună azi în viața publică. În ședința Consiliului Local de ieri, Cârciumaru a propus spre aprobare un proiect de hotărâre ilegal, în beneficiul firmei de pază a lui Făget.
Pentru prima dată în cei 13 ani scurși de la întâia învestire ca primar a lui Florin Cârciumaru, un proiect de hotărâre propus de acesta a fost respins de consilierii locali. Chiar și doi dintre reprezentanții USL-ului, Mihai Paraschiv și Matei Nădrag, s-au abținut de la a-l vota. Alți cinci consilieri locali, de la PDL și PPDD au procedat la fel. Paradoxal, până și reprezentanții PSD-ului, deși au votat „pentru”, au răsuflat ușurați când au constatat că proiectul a căzut la vot. De ce? Pentru că era ilegal.
Cârciumaru și-a ales cel mai prost moment posibil pentru a încerca să treacă prin Consiliul Local un proiect de hotărâre ilegal. De fapt, veți vedea, i s-a impus asta. În acest moment, puterea lui se află în regres, pe toate planurile.
Săptămâna trecută, viceprimarul Iulia Vână a anunțat cu emfază că va candida pentru postul de primar al municipiului Târgu Jiu. Evident că anunțul este în legătură cu alegerile locale viitoare, din 2016. E de bun simț să admitem că n-avea nicio noimă ca fosta croitoreasă, proaspătă viceprimăriță pe probleme de … cultură, să facă un anunț legat de alegerile din 2020. Favorita premierului Ponta a spus că se dorește primar al Târgu Jiului ca și cum l-ar fi anunțat pe actualul soț că vrea nu știu ce poșetă Louis Vuitton. Deși lumea e încă siderată de cine și cum a ajuns să fie viceprimar, Vână nu mai are răbdare, vrea primar, de mâine dacă s-ar putea, în condițiile în care Cârciumaru e sănătos tun, se scoală primul și se culcă ultimul și nici nu e, la ora asta, pe lista primilor cinci primari arestabili din Gorj.
La nivelul PSD-ului, după ce l-a scos iar deputat de Târgu Jiu pe Ponta, ajutându-l să nu-și încheie prematur cariera politică, a fost uitat din nou de premier, și ca politician, și ca primar. Amintiți-vă că și-a anunțat candidatura pentru o funcție în conducerea centrală a PSD concomitent cu Călinoiu, după care a realizat, subit, că n-are timp de așa ceva. Călinoiu, în schimb, a candidat și a fost ales vicepreședinte la nivel național. Pentru membrii din Gorj ai PSD, Cârciumaru a încetat să mai fie numărul 1. Ca primar, Cârciumaru n-a fost ajutat cu nimic de Ponta, care deși împlinește curând un an ca premier, n-a făcut nimic pentru Târgu Jiu. Ar fi putut să ne trimită măcar un investitor, dintre sutele cu care se întâlnește frecvent, ca prim-ministru, dar n-a făcut-o. Este și acesta un indicator important pentru puterea în scădere a primarului.
În spațiul public local, a ajuns mult mai puțin vocal și mult mai puțin vizibil decât Călinoiu, care, deși nu pricepe o iotă din problemele CEO, turuie non-stop despre ele. Cârciumaru a încercat să suplinească acest handicap tamponându-l public pe amicul său de o viață, Marin Condescu, pentru care fusese, până de curând, cel mai bun negociator. În acest fel, Cârciumaru a contabilizat și aversiunea minerilor, energeticienilor și a prestatorilor ce-și văd locurile de muncă pericilitate de managementul falimentar practicat de Laurențiu Ciurel.
Revenind, în acest moment în care e mai degrabă sub val decât pe val, Cârciumaru a supus aprobării Consiliului Local un proiect de hotărâre ilegal, în favoarea firmei celui mai longeviv șef al SRI Gorj, Ion Făget. În urma unei licitații organizate cum numai la Primăria Târgu Jiu se putea, firma de pază a lui Făget, S.C. SIGNOVINCE S.R.L., a câștigat și s-a angajat, printr-un contract semnat chiar de Cârciumaru, să plătească urgent, în bani lichizi, conform caietului de sarcini, clădirea și terenul aferente fostei centrale termice din zona Griviței. Cum s-a ajuns ca terenul și clădirea din fotografie, situate în centrul Târgu Jiului, să fie evaluate de S.C. CONSULTING COMPANY S.R.L. la prețul a două apartamente de bloc, n-are rost să mai detaliem. E în spiritul obiceiurilor locului.
Într-un mediu politico-administrativ și de afaceri sufocat de o atmosferă de bordel, în care toți se au la mână unii pe alții cu câte ceva, Făget și-a câștigat rapid o poziție privilegiată și a prosperat ca om de afaceri. Nu pentru că se transformase peste noapte dintr-un manager comunist de instituție publică într-un om de afaceri modern, ci pentru că a lăsat impresia și a fost receptat ca și cum ar fi luat cu sine, la ieșirea din SRI, multe dintre secretele pe care conducătorii județului și ai orașului le doresc cu orice chip să rămână secrete. În condițiile în care Făget a condus SRI Gorj din 1990 până în 2006, este limpede că a gestionat, de pildă, arhiva turnătorilor Securității, cu nume și prenume reale și nume de cod, mulți dintre aceștia convertiți, apoi, în informatori ai SRI-ului. Spre deosebire de statele civilizate, în România acea arhivă s-a predat CNSAS-ului foarte târziu, după 2000, și nici pe departe în integralitatea ei. De aici puterea actuală a lui Făget și a altora de teapa lui. Cârciumaru, de pildă, a candidat de patru ori, pentru postul de primar, și tot de atâtea ori a declarat în scris că nu a colaborat cu Securitatea. Ce s-ar întâmpla dacă cineva ar dovedi contrariul? Ar fi un fel de daună totală pentru președintele PSD Gorj… Ori, dacă a dispărut dosarul de colaborator al lui Băsescu, nu puteau să se piardă și dosarele unora mai mărunți, precum Cârciumaru, Călinoiu, Morega?…
E o posibilă abordare care ușurează înțelegerea demersului de neînțeles al lui Cârciumaru, de a propune spre aprobare un proiect de hotărâre ilegal. Doar în această cheie poate fi înțeleasă și nesimțirea cu care Făget, eludând legislația achizițiilor publice, caietul de sarcini al licitației și contractul semnat cu Cârciumaru, i-a impus acestuia, prin documentul alăturat, să accepte ca legală o ilegalitate.
După ce a primit această hârtie, Cârciumaru trebuia să rezilieze contractul de vânzare – cumpărare încheiat cu Făget și să organizeze o nouă licitație. Iată motivele:
1. În contract scrie că centrala termică va fi plătită în bani lichizi, imediat, nu prin compensare, nu prin eșalonarea unor rate.
2. Selectarea agenților economici care au participat la licitație s-a făcut prin caietul de sarcini, care prevedea clar că plata se face imediat, în bani lichizi. Acceptând o altă modalitate de plată, Cârciumaru defavorizează zeci de alte firme, care au și ele de recuperat miliarde de la Primăria Târgu Jiu și care, dacă ar fi știut că pot primi prin compensare acea centrală, ar fi dat buzna!
3. Un obiect de patrimoniu nu se poate compensa cu o sumă de bani. E ca și cum primarul ar plăti curentul cu scaune și birouri din Primărie.
4. Sumele care depășesc 100 milioane lei vechi se pot compensa legal doar printr-o procedură destul de complicată, derulată de Serviciul de Compensare din cadrul Institutului de Management și Informatică, structură a Ministerului Economiei, nu la mica înțelegere, cum pretind Cârciumaru și Făget. Totuși, Constantin Răduțoiu, șeful Serviciului Juridic Contencios din Primărie, a semnat că suma de 3 miliarde, propusă de Făget spre compensare, e sub plafonul legal de 100 de milioane!
În loc să anuleze licitația, Cârciumaru a băgat în mapele consilierilor locali proiectul de hotărâre alăturat, care, așa cum ați aflat deja, a fost respins la vot.
Firma lui Făget este, conform informațiilor noastre, principalul furnizor de servicii de pază pentru direcțiile Primăriei Târgu Jiu. Conform unui adițional semnat de Cârciumaru recent, Făget primește un preț astronomic, de aproape 9 lei, pentru fiecare oră de pază prestată. Dacă are doar șapte posturi de pază, așa cum rezultă din contractul oficial aflat în posesia noastră, înseamnă că primarul îi varsă lunar aproape 500 milioane lei vechi.
Mai mult, la un calcul simplu reiese că, în contul datoriilor Primăriei față de firma lui, Făget primește lunar aproape 100 milioane lei vechi, reprezentând penalități de întârziere.
Așa cum bine remarca consilierul local Eduard Berca într-o declarație publică făcută ieri, e de neînțeles cum, din moment ce Primăria s-a împrumutat în februarie a.c. peste 63 miliarde lei vechi pentru stingerea arieratelor, continuă să înregistreze datorii la agenți economici, să plătească penalități uriașe ș.a.m.d.
Potrivit surselor noastre, în viitoarea ședință de Consiliu Local, această hotărâre ilegală va fi supusă din nou la vot, spre aprobare. Bineînțeles că, prin toate pârghiile posibile, inclusiv prin instituțiile publice controlate, firește, de PSD, în aceste zile se va dezlănțui prigoana asupra consilierilor locali care, după 13 ani de dictatură totală a lui Cârciumaru, au dat semnalul unui început firav de democrație, în Târgu Jiu.