-Narcis Daju: Pentru început, vă rog să-mi spuneți – trecând peste faptul că Florin Pavel se află, de câteva luni, în arestul IPJ Gorj – cum e să fii soţie de primar, în Gorj?
-Lidia Pavel: Ca primar, și înainte de a fi reținut, Florin era tot timpul plecat, la primărie sau prin comună. El tot timpul s-a zbătut pentru proiectele comunei. Nu i le-a dat nimeni pe tavă. A alergat pentru ele. A avut discuţii, a avut întâlniri, s-a dus la Craiova, s-a dus la Bucureşti, el s-a zbătut pentru toate investițiile din comună. Proiectele sunt pe bani europeni dar şi pe bani de la Guvern, cum e stadionul şi campusul. Pe bani europeni s-a realizat centrul de informare turistică, deja finalizat, şi încă un drum de tarla în zona Boroşteni, aprobat tot pe fonduri europene, din câte ştiu eu…
-N.D.: Aţi avut, desigur, discuţii în familie… Florin Pavel se aştepta să fie arestat?
-L.P.: Nu. Nu mi-a spus nimic. Eu auzeam ceva prin sat şi îi spuneam acasă: «Ai grijă că te arestează!»
-N.D.: De unde ştia satul ce urmau să facă procurorii?
-L.P.: Păi erau unii într-o gaşcă, de fapt prietenii unui candidat la postul de primar, ce îşi făcea în acest mod campanie electorală. Spuneau aşa, ca să-i facă pe oameni să nu-l voteze, să demoralizeze susţinătorii lui Florin…
-N.D.: Pentru ce este acuzat?
-L.P.: Abuz în serviciu de gravitate mare, ca să-l încadreze şi la pericol public. I-au pus şi mită – iniţial Tivig Silvestru s-a dus şi a spus că materialele de la campus s-au folosit la noi acasă. Afirma că la ambele clădiri, şi la casa noastră, şi la centrul meu medical. După percheziţie s-a văzut că locuința noastră era făcută de multă vreme, şi se vedea usb-ul vechi, din 2006. Au intrat înăuntru şi au văzut că nu e gresie, nu e faianţă și nu sunt nici plăci de izolare termică. Îşi închipuiau că centrul medical a fost realizat tot cu materiale de la campus. De fapt, centrul este ridicat pe fonduri europene, cu avans de la o bancă, lucru uşor de dovedit. Acel avans de 3 miliarde a fost gajat cu toate locuinţele noastre…
-N.D.: Lucrurile care i se impută acum erau cunoscute dinaintea campaniei electorale. De ce credeţi că a fost arestat abia după ce a devenit primar?
-L.P.: Aici se şi vede intenţia unora de a-i face rău. Pentru că puteau să-i facă dosarul de mult. Iniţial, cei care îi purtau pică credeau că pot organiza un referendum în urma căruia să-i ia locul. El, însă, este ales de cetăţeni pe patru ani. Dacă mâine va fi pus în libertate, îşi va relua locul de primar până la condamnarea lui definitivă, dacă va fi găsit vinovat…
-N.D.: Dacă n-ar fi câştigat alegerile, credeţi că astăzi ar fi fost liber?
-L.P.: Probabil… Poate ar fi existat doar interesul unora de a-l agăţa pe președintele PNL Gorj, Dian Popescu. Altceva, nu. Din acte rezultă clar că Florin nu a greşit.
-N.D.: Ce argumente aveți?
-L.P.: În primul rând, facturile achitate sunt corecte, au fost comisii de licitație din care Florin nu a făcut parte… Lucrările de la campus au fost monitorizate de un diriginte de şantier, stabilit tot în urma unei licitații. Deci, nu şi-a pus soţul meu dirigintele pe care l-a vrut. Numele lui este Isar… Vă spun, soţul meu era obligat să achite ceea ce se executa, în baza documentelor întocmite de dirigintele de şantier, a situaţiei de lucrări întocmite de acesta… Lucrurile nu se prezintă aşa cum crede domnul procuror Moța. Apoi, noi am solicitat prin expertiză să se stabilească dacă Florin a semnat în mod legal contractul de cesiune de creanţe dintre Dan Floarea și Doru Șerban. Primarul este acuzat că a semnat fără avizul consiliului local. Absurd! Consiliul Local se întruneşte periodic şi împarte bani pe anumite capitole. El putea să semneze fără probleme acel act. Iar acel act era valabil şi dacă el nici nu-l semna. Nevalabilitatea actului a venit de la faptul că semnatarii erau persoane fizice şi Primăria nu poate vira decât prin trezorerie, unde persoanele fizice nu pot avea conturi… Contractul de cesiune era valabil şi dacă Florin nu semna, repet. Florin e a treia parte în acel act. Contractul este doar între cele două părţi. Iar părţile puteau să-l dea în judecată pe Florin ca să le dea acei bani, pentru că aveau acel contract de cesiune încheiate între ele. Florin nu este trecut acolo ca parte, ci că a luat la cunoştinţă, să ştie şi el că ei au încheiat acel contract, de înţelegerea lor. El putea, într-adevăr, să nu semneze… Nu s-a demonstrat că lui i s-a promis ceva. Apoi, există contracte de cesiune semnate de toţi primarii. Sunt contracte legale… De celelalte probleme, vis-a-vis de stadion şi de campus, Florin nu are vreo vină. El achita în baza documentelor dirigintelui de şantier!
-N.D.: Atunci, de ce este ținut singur în arest?
-L.P.: Au mai luat dintre ei pe unii – însă doar ca să facă show, pentru televiziuni, dovadă că au fost şi eliberaţi imediat. Procurorul a ridicat doi din comisia de recepţie de la primărie, pe al treilea nu l-a ridicat.
-N.D.: De ce trebuia să-l ridice şi pe al treilea?
-L.P.: Pentru că erau trei în acea comisie. I-a ridicat pentru spectacol, pentru presă… S-au audiat martorii de câteva ori, iar pe cei propuşi de noi nu i-a audiat procurorul. Au fost chemaţi telefonic, nu prin citaţii. Că dacă li se trimiteau citaţii, nu aveau încotro şi se prezentau… Am propus cinci martori, din care a chemat doar unul, a audiat doar unul!
-N.D.: Cum s-a schimbat în ultimele luni viaţa dumneavoastră de familie? Știu că aveţi şi un băiat…
-L.P.: Copilul aşteaptă. Aşteaptă şi ştie. Merge cu mine la vorbitor. Are doar 11 ani. E un copil special, cuminte… A propos, noi nu avem niciun ban în cont. Avem doar datorii, iar toate locuinţele sunt gajate la bănci. Maşina este luată cu credit fără avans, atunci când se dădeau împrumuturi pentru aşa-ceva. Iar față de aberaţiile privind sprijinul financiar acordat de domnul Dian Popescu în campania din 2008, răspund că nu a existat niciun sprijin. Başca faptul că domnul Dian Popescu nu era preşedinte de partid în acea vreme. Nici nu cred că Florin a avut prea multe tangenţe cu Dian Popescu atunci.
-N.D.: Când s-au ţinut licitaţiile pentru campus şi stadion, probabil că l-a sunat cineva din conducerea PNL Gorj…
-L.P.: Nu cunosc. Oricum, firma lui Dian Popescu a fost singură la licitaţie.
–N.D.: După reținerea primarului, v-au ajutat cu ceva colegii din PNL Gorj ?
– L.P.: Cu nimic, niciunul…
-N.D.: Între consăteni, care este impresia generală față de situaţia creată?
-L.P.: Pentru oameni, ceea ce se întâmplă este de neînţeles. Am şi aproape 1000 de semnături de la cetăţenii din comună, ca să fie cercetat în stare de libertate. Nu s-au luat în considerare…
-N.D.: De cine este condusă acum Primăria?
-L.P.: De Ilie Fuiorea, cel pe care Florin îl dorea viceprimar. Se descurcă şi se zbate ca să ducă mai departe proiectele lui Florin.
-N.D.: Există ceva personal între Florin Pavel și procurorul de caz?
-L.P.: Da… Şi nu vreau să spun ce, acum. Noi am făcut şi cerere de recuzare a procurorului, dar nu ni s-a acceptat. A fost respinsă solicitarea, deşi am trimis peste tot, inclusiv la Bucureşti… Apoi, fotografiile prezentate în presă cu campusul nu reflectă realitatea. În interior sunt lucrări importante executate… Sunt lucrări foarte multe pe teren, multe nefacturate. Dirigintele de şantier n-a mai întocmit situaţiile, întrucât este neplătit, că nu s-au mai primit fondurile de la minister… Acolo şi fostul viceprimar Nicolcioiu avea sarcini precise pentru urmărirea lucrărilor. A fost şi membru în comisia de licitaţie, şi în cea de recepţie… Florin nu s-a băgat vreodată în lucrările de la campus, şi-a văzut de Primăria lui…
-N.D.: S-a scris în presa locală că vă gândiți să divorțați…
-L.P.: E o aberație ! Îmi iubesc soțul, știu că e nevinovat și sunt alături de el.