Am așteptat, și eu, și alții, să vină tinerii la putere în Gorj, să scăpăm de Mischie, Călinoiu, Morega, Cârciumaru și de ceilalți. Fără supărare, Radule – mă adresez direct prietenului meu Radu Teodorescu, de dinaintea înscăunării ca prefect la treizeci și o țâră de ani – acum îmi doresc tare de tot să vină somnambulul Ion Florescu înapoi, prefect, cu tot cu purtătoarea lui de cuvânt. Și îmi mai doresc ca tovarășii Mischie, Călinoiu, Morega, Cârciumaru și ceilalți să ne conducă veșnic.
Niciunul dintre ai bătrâni n-ar fi fost în stare – și au avut și ei momentele lor de disperare electorală – să care pe bani publici la București o mulțime de ziariști, să-l deranjeze la Palatul Victoria pe premierul Ponta, la trei zile de la ultima sa vizită în Gorj – exact în timp ce muncea în folosul țării – pentru filmări electorale în plină pre-campanie. Niciun alt prefect nu ar fi cazat pe bani publici, la Rin Hotel, ziariștii gorjeni. Niciun alt prefect n-ar fi decredibilizat, intenționat sau nu, într-un așa hal, instituțiile de presă din Gorj, invitate pe criterii de pupincureală în excursie “cu clasa” la București.
Bine, tu de fapt n-ai nicio treabă cu acțiunea asta, nici tu și nici purtătorul tău de cuvânt. Doar v-ați nimerit prin biroul premierului, exact când se făcea poza de grup cu ziariștii excursioniști.
Poate n-aș fi scris aceste rânduri dacă n-ar vui tot orașul că lunea viitoare, pentru o îmblânzire deplină a ziariștilor gorjeni, se pleacă într-o a doua excursie, de data aceasta la Bruxelles…
Unii dintre ziariștii selectați, mai deștepți în capetele lor, s-au și lăudat pe conturile personale de facebook că au ajuns departe: în biroul premierului. În genunchi sau în picioare, asta nu mai contează, e doar un detaliu.
Decredibilizarea și îngenuncherea premeditată a instituțiilor de presă e mai gravă decât propaganda pentru reinstaurarea unui stat totalitar. E un atac fără precedent, în plan local, la adresa democrației.
Note: 1. L-am auzit pe prefect spunând într-o emisiune TV că excursia de la București nu s-a făcut pe bani publici. Dacă a fost finanțată de un partid politic, a fost acțiune politică și prefectul apolitic n-avea ce să caute în peisaj. Dacă a fost finanțată de o companie privată, în ce fel o va răsplăti statul român? Cu contracte din bani publici, cumva?
2. Radule, pentru mine ar fi fost confortabil, ca locuitor al acestui județ, ca tu să-ți permiți să rămânem prieteni. Dar, ce să facem, ușor – ușor, rămânem fiecare cu prietenii pe care ni-i permitem.