La numirea în funcția de comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Ion Tudor era urmărit penal în mai multe dosare penale, pentru fapte în legătură cu serviciul. Atât șeful IPJ Gorj, Viorel Salvador Caragea, cât și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg Jiu, Ileana Enache, încalcă, la rândul lor, legea, refuzând să facă publice fragmente din aceste dosare, majoritatea închise între timp cu decizia de neîncepere a urmăririi penale.
Deși legea îl obliga să organizeze concurs pentru a stabili succesorul lui Tudor la conducerea Poliției Locale, primarul Florin Cârciumaru i-a rezervat postul, așteptându-se să nu facă mulți pureci la Garda Națională de Mediu.
Între timp, prim-comisarul Gărzii de Mediu Gorj a fost expulzat la Buzău, într-o funcție de execuție, deși Curtea de Apel Craiova a dispus suspendarea demiterii sale.
După scurtul periplu la București, Tudor a fost returnat la Tg Jiu, ca șef al Gărzii de Mediu Gorj, pentru a consolida dispozitivul USL-ist de campanie electorală, pe același post ocupat și în 2008, băiatul bun la toate, gata oricând să execute orice mizerie…
În luna august 2012, Ion Tudor era șeful Poliției Locale Tg Jiu, adică moțul aproape erect al unui munte de rahat. Sunt chiar cuvintele adjunctului său de atunci, Florin Urdea: “Poliția locală, instituție de căcat!”, pe care le puteți auzi într-o înregistrare audio postată pe site-ul www.gorjnews.ro. (Între timp, Urdea, fiul secretarei celui mai iubit primar din Sud – Estul Europei, a luat el locul moțului…). De altfel, în august 2012, Tudor era cercetat în mai multe dosare penale, pentru fapte în legătură cu serviciul. În unele dintre acestea începuse, deja, urmărirea penală. Dar majoritatea abuzurilor lui au fost și sunt trecute cu vederea de procurori.
În GORJNEWS a fost serial… De pildă, banii plătiți de Marin Condescu pentru serviciile prestate de polițiștii locali la meciurile de acasă ale Pandurilor s-au evaporat înainte să ajungă pe ștatele de salarii. Împotriva Poliției Locale există zeci de procese, intentate de foști și actuali salariați, pentru recuperarea acestor bani. Deja Urdea a decis plata lor eșalonată. Din ce surse? Și, mai ales, se naște întrebarea: cine a furat miliardele plătite de Condescu, ani în șir? Există deja expertize contabile care atestă aceste lucruri. Procurorii din Gorj, proaspăt înveșmântați în robe roșii, de culoarea partidului, nu vor să audă.
Ion Tudor a condiționat acordarea unor drepturi legale de retragerea din Sindicatul PROLEX, apreciat ca ostil lui. A se vedea declarațiile polițistului local Papuc Iacob Viorel, publicate la vremea respectivă de GORJNEWS. N-a putut primi o simplă adeverință de salariat până nu a făcut cerere de retragere din sindicat, forțat de Ion Tudor.
Cumnatul de mână de la toate parangheliile pe bani publici din Tg Jiu a refuzat să disponibilizeze, așa cum cerea legea, un polițist local condamnat penal definitiv. Este vorba de Rugeanu Claudiu Ilie, ginerele avocatului Constantin Stănică. Mai grav, Ion Tudor a făcut figurație în justiție în momentul în care Rugeanu a dat în judecată Poliția Locală.
Tot Tudor este cel care a transformat comisia de disciplină într-un instrument inchizitorial, de reeducare a “elementelor ostile” din cadrul Poliției Locale Târgu Jiu. În cazul polițistului local Burlan Amalia s-au săvârșit o mulțime de abuzuri în serviciu, cercetate doar de GORJNEWS.
Ion Tudor și-a plimbat iubita de atunci – Corina Pau, o subordonată de douăzeci şi ceva de ani – în bărci cu motor, pe Dunăre, alimentate cu bonuri de benzină din instituţia pe care o conduce. La vremea respectivă am publicat mărturii detaliate, în acest sens.
A dat afară zeci de polițiști comunitari, fără a-i mai examina, pe motiv că nu și-au completat corect cererile de înscriere la concurs. În arhiva GORJNEWS există declarațiile olografe ale victimelor lui Tudor.
În sediul Poliției Locale s-au tras accidental focuri de armă ce s-ar fi putut solda cu nenorociri. Tudor a mușamalizat și aceste incidente, pentru că autorii erau persoane agreate de el și numite la conducerea unor servicii.
Mărturii venite din interiorul Poliției Locale, preluate și de alte organe de presă și certificate de lideri politici județeni, denotă că Ion Tudor și Poliția Locală (instituție pretins apolitică) au fost miezul angrenajului electoral care l-a scos deputat pe Victor Ponta în 2008.
Cam acesta ar fi, foarte pe scurt, “palmaresul” deloc de invidiat al lui Ion Tudor, ca șef al Poliției Locale.
În luna august 2012, Ion Tudor era urmărit penal în mai multe dosare penale, pentru fapte în legătură cu serviciul. Câte, nu vă putem spune exact, și veți afla de ce mai încolo. Și totuși, ca și cum toți bărbații țării erau plecați pe front, ministrul Rovana Plumb a ales să se joace tocmai cu mustața lui. Așa se face că ne-am trezit cu moțul mai degrabă flasc al mormanului de rahat, cocoțat instantaneu în ditamai postul de comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu. Promovarea lui Ion Tudor a fost, pentru mine, cel puțin halucinantă, dar perfect coerentă cu numirea “limbistului” Bebe Viorel Ionică într-un post de ministru secretar de stat, a “cerebralului” Adrian Gorun la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a “păsăricilor” Georgiana Porumbel și Iulia Vână în conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) și, respectiv, a Primăriei Tg Jiu, a lăutarului lui Mischie, Alecu Drăgoi, ca jurist în CEO, a cameramanului lui Mischie, Cristi Băluță, ca viitor deputat ș.a.m.d. Asistăm la o dezagregare completă a tuturor grilelor firești de evaluare și promovare. Majoritatea promovărilor în funcții plătite din bani publici sunt făcute în batjocură și cu sfidarea omului de rând.
Dintr-o trăire firească de silă, n-am mai scris de Ion Tudor când a fost promovat la București, deși știam că e urmărit penal. (Dottore Ponta, în luminatul dumitale mandat de stăpân al acestei țări – și mai ales al “păsăricilor” ei – a fi urmărit penal constituie un motiv de promovare într-o funcție publică??? ) Recunosc, însă, că am trecut peste greață când l-am văzut pe Tudor parașutat înapoi, la Garda de Mediu Gorj, tocmai înainte să înceapă o nouă campanie electorală, cu Ponta salivând la gândul unui nou mandat de deputat de Târgu Jiu. Și-atunci, am întrebat, ca orice neștiutor, Ministerul Mediul și Garda Națională de Mediu dacă aveau habar astă-vară, la momentul promovării lui Tudor, că era urmărit penal pentru fapte în legătură cu serviciul. Răspunsul este semi-imbecil: “La momentul numirii domnului Tudor Ion în funcţia contractuală de comisar general adjunct în cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu, nu a fost înregistrată vreo informare cu privire la urmărirea penală a domnului Tudor Ion pentru fapte în legătură cu serviciul, din partea instituţiilor abilitate în acest sens.” Adică procurorii trebuiau să viseze că e promovat Tudor și să o informeze pe Rovana Plumb să oprească această mizerie. Firesc era ca un om cu integritate de marmeladă, ca Tudor, să – și precizeze singur problemele penale… Dar nu, nici gând!
Ce ne-a mai răspuns Guvernul României? Că deși Garda de Mediu Gorj este coordonată de Comisariatul Regional Vâlcea, prin numirea a încă unui “coordonator” guvernamental, în persoana lui Tudor, ce să vezi, nu se întâmplă nicio dublare de competențe și atribuții, și nicio cheltuire inutilă a banilor publici.
Din același răspuns am mai aflat și alte … snoave. Că Tudor a ajuns ce-a ajuns, adică comisar general adjunct, prin concurs, dovedind un “nivel avansat de cunoștințe de operare calculator” și “cunoașterea unei limbi de circulație internațională – nivel mediu”. Îl aștept pe Tudor să demonstreze public că poate porni un calculator fără a se curenta și că poate cere un pahar de apă într-o limbă străină. Până atunci, e clar pentru toată lumea cam ce concurs a dat.
De maxim interes public este, de altfel, și conținutul “recomandării de la ultimul loc de muncă”, pe care Tudor a inclus-o în dosarul de concurs. Dacă România e țară democratică și primarul Florin Cârciumaru respectă legile acestei țări, ar trebui să facă public conținutul recomandării pe care i-a eliberat-o, la cerere, lui Tudor. Să vedem și noi elogiile acelea slinoase, că ca Tudor nu s-a mai pomenit și că ca Tudor nu s-a mai povestit, și nicio vorbă despre dosarele lui penale. Rog cititorul să scuze aceste derapaje de limbaj, dar, ca ființă rațională, mi-e din ce în ce mai greu să procesez și să înghit aceste promovări: Bebe Ionică, Georgiana Porumbel, Iulia Vână, Adrian Gorun, Alecu Drăgoi, Cristi Băluță…
Ca orice “bărbat”, Tudor nici măcar n-a recunoscut din capul locului că a fost parașutat în locul lui Ovidiu Ilie la conducerea Gărzii de Mediu Gorj. Deși, în evaluările interne, prestația managerială a lui Ilie a fost evaluată ca ireproșabilă, la schimbarea sa din funcție i s-a reproșat “existența unor deficiențe în activitate”! Mai mult, Curtea de Apel Craiova deja a dispus suspendarea demiterii sale, deci repunerea pe funcție.
În baza Legii avertizorului public, Ovidiu Ilie s-a adresat presei, relatând că conducerea Gărzii Naționale de Mediu ignoră sentința Curții de Apel Craiova și-l supune la presiuni și amenințări: “De la data pronunțării sentinței favorabile si pana in prezent, am fost amenințat si supus presiunilor sa parasesc aceasta funcție, atat de catre directorul de cabinet al Comisarului General, cat si de Comisarul General insusi. Mi s-a repetat ca nu am sustinere politica si ca trebuie sa plec.” Mai mult, în data de 17 octombrie a.c., șefii săi au încălcat din nou legea, mutându-l ilegal la Buzău, într-o funcție de execuție! Mai jos, puteți citi comunicatul integral emis de Ovidiu Ilie.
„In conformitate cu legea 571/2004 avertizez opiniei publice urmatoarele:
In urma concursului pe care l-am promovat la ANFP Bucuresti in anul 2010, am fost numit in functia publica de conducere de prim-comisar la Comisariatul Judetean Gorj al Garzii Nationale de Mediu. In toata aceasta perioada Comisariatul Judetean Gorj a avut o activitate foarte buna, clasandu-se printre judetele fruntase in ceea ce priveste principalii indicatori (de exmplu la semestrul I 2012 locul 9 pe tara, iar la trimestrele I-III locul 8 pe tara).In toata aceasta perioada am obtinut calificativul foarte bine.
Cu toate acestea in data de 26 septembrie 2012 a fost emisa de catre Comisarul General al Garzii de Mediu o decizie politica, nelegala, prin care eram inlocuit din aceasta functie incepand cu a doua zi. In mod abuziv s-a incalcat Legea 188/1999, republicata, privind statutul functionarilor publici, care prevede conditiile in care un functionar public poate fi inlocuit din functie.
M-am adresat instantei de judecata, iar Curtea de Apel Craiova, prin sentinta civila numarul 923 din 8 octombrie 2012, a suspendat decizia prin care eram inlocuit fara motiv din functie.
Fac mentiunea ca am fost inlocuit cu Comisarul General Adjunct, Tudor Ion. Acesta indeplineste atat functia de Comisar Genreral Adjunct la Bucuresti (cu salariul adecvat), coordoneaza activitatea Comisariatului Judetean Gorj(in baza unei decizii care este suspendata de catre o instanta) si este suspendat si din functia de sef al Politie Locale Tg Jiu. Nu am informatii insa daca isi mai primeste si pensia.
De la data pronuntarii sentintei favorabile si pana in prezent, am fost amenintat si supus presiunilor sa parasesc aceasta functie, atat de catre directorul de cabinet al Comisarului General, cat si de Comisarul General insusi. Mi s-a repetat ca nu am sustinere politica si ca trebuie sa plec. Nu am raspuns presiunilor si m-am supus hotararilor judecatoresti si legii, iar drept consecinta in data de 17 octombrie 2012, Comisarul General a emis o noua decizie prin care am fost delegat pe o functie de excutie la CJ Buzau. Mi s-a comunicat chiar ca diurna este de 13 lei. Si aceasta decizie este abuziva si inoperabila, intrucat contravine hotararii judecatoresti pronuntate. Toate aceste actiuni sunt sicanatoare si imi intaresc convingerea ca au conotatie politica. Sunt convins ca domnul Prim Ministru nu este informat despre aceste situatii ilegale din institutiile statului.
Prezenta avertizare va fi trimisa conform legii 571/2004, mass-media, comisiilor parlamentare, organizatiilor neguvernamentale, organismelor europene si organelor judiciare.
17.10.2012
Prim Comisar
Ovidiu Liviu ILIE
Garda Nationala de Mediu-Comisariatul Judetean Gorj”
Să presupunem că USL-iștii țin morțiș să demonstreze că sunt mai nenorociți decât PDL-iștii. Putem înțelege asta. Ceea ce e imposibil de înțeles este subordonarea politică cvasitotală a unor procurori și a conducerii IPJ Gorj față de USL.
Viorel Salvador Caragea, șeful IPJ Gorj, a încălcat Legea 544/2001, refuzând să ne comunice date despre dosarele penale ale lui Ion Tudor. Se dovedește încă o data că zicala “fie omu’ cât de prost, se formează după … post” nu are acoperire în orice situație.
În ograda Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg Jiu, secretomanie și mai mare. Tocmai a fost adoptat “Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media”. În acest regulament scrie, de pildă, că procurorii trebuie să anunțe din oficiu când începe urmărirea penală împotriva unor persoane aflate în funcții publice. Din partea procurorilor gorjeni n-a existat niciun astfel de comunicat, în privința lui Ion Tudor. Ileana Enache se crede, probabil, prim-procuror la un parchet dintr-o țară bananieră, din moment ce ne-a refuzat accesul la documente de interes public, stipulate ca atare în “Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media”.
Din nefericire pentru mulți, avem răbdare. Pentru a consulta dosarul în care a fost condamnată la plata unor despăgubiri civile fosta ziaristă Mariana Medrega, a fost nevoie de un proces la Tribunalul Gorj. Judecătoarea Laura Sarcină a împărțit dreptatea conform legii și, în cele din urmă, am putut vedea acel dosar. La fel, vă asigur, vom ajunge și la toate dosarele penale ale lui Ion Tudor.
Ca un făcut, toate dosarele penale ale lui Tudor au ajuns la același procuror, Cristian Cârstea. Toate s-au finalizat cu neînceperea urmăririi penale. Firește că șefa lui Cârstea, Ileana Enache, a confirmat toate aceste rezoluții. Un exemplu “grăitor”: beat – mangă, poliţistul local Rugeanu Claudiu Ilie, ginerele avocatului Constantin Stănică, şi-a bătut fără niciun motiv un subordonat aflat în timpul serviciului, fapt pentru care Curtea de Apel Craiova l-a condamnat definitiv şi irevocabil în septembrie 2011. Conform legii, Tudor trebuia să-l suspende din funcţie pe Rugeanu din 2010. N-a făcut-o. După o îndelungă tergiversare, procurorul Cârstea a dat NUP abia luna trecută în dosarul în care Tudor era urmărit penal. Primul-procuror i-a confirmat rezoluția, printr-o argumentație de cascadorii râsului: „pe parcursul urmăririi penale, s-a reținut că Ion Tudor a încălcat Legea 188/1999”, dar “având în vedere atitudinea sinceră a învinuitului” bla – bla – bla, bla – bla – bla… Pușcăriile țării sunt pline de infractori sinceri. Tudor este, însă, așa cum spuneam încă din debutul articolului, mai cu moț, așa, mai moțat…
Tot prim-procurorul Ileana Enache confirmă aprecierea tâmpă a procurorului Cristian Cârstea conform căreia, nesuspendându-l pe Rugeanu, Tudor “a adus o atingere minimă relațiilor sociale privind relațiile de serviciu”. Adică, Rugeanu, beat – mangă, își bate un subordonat aflat în misiune, Tudor îl iartă, nu ia nicio măsură, trece cu vederea, și relațiile sociale dintre polițiștii locali rămân, totuși, în mintea comună a procurorului Cârstea și a prim-procurorului Enache nealterate, chiar dacă unii sunt mai egali decât ceilalți în raporturile cu comanda instituției și, de ce nu, cu Codul Penal.
Mă rog, Enache are temeri firești… Dacă se supără întâiul procuror al țării, Victor Ponta, și o schimbă din funcție? E mai călduț așa: prim-procuror de par – tid. Prim – procuror de par – chet e mai greu și vedem doar în filme.
Notă: Dacă noii subordonații n-au curaj să-i raporteze toate datele de context, îi “raportăm” noi, aici, noului comandant al SRI Gorj, că Ion Tudor este colonel SRI în rezervă, multiplu avansat ilegal la excepțional, din ordinele curat ilegale ale fostului și de tristă amintire comandant al SRI Gorj.
Altfel, îi urăm succes și un mandat lung și eficient la conducerea unității SRI din acest județ foarte – foarte special…