Primăria comunei Logreşti are popriri pe conturi şi anual trebuie să verse câteva sute de milioane de lei în buzunarele unui executor judecătoresc, din cauza unei indiferenţe crase sau, de ce nu, din cauza incompetenţei. Mai grav este că banii sunt plătiţi pentru 3 kilometri de drum executat prost, pe alocuri, tot din cauza administraţiei locale, care a acceptat să deconteze lucrări executate atunci când ningea. Şi mai grav este că au existat bani pentru plata lucrărilor, într-un fond constituit în bugetul Primăriei Logreşti însă, din neglijenţă sau rea voinţă, fondurile nu au fost achitate vreme de doi ani. Un control al Curţii de Conturi Gorj făcut în 2011 a scos la iveală că bugetul primăriei a fost prejudiciat cu 180.000 de lei.
Povestea drumului de 3 kilometri care a băgat Primăria Logreşti în datorii a început pe vremea fostei administraţii, în anul 2006, pe când actualul primar, Ion S. Băluţă, era doar consilier local şi doar ridica mâna atunci când se punea întrebarea „Cine este pentru?”. Primăria Logreşti a contractat execuţia drumului care face legătura între satele Târgu Logreşti şi Bustichin, la o valoare de 1.961.702,14 lei. Firma desemnată câştigătoare a fost Ancorad Oltenia SA Craiova, devenită, ulterior, Colas Drumuri SRL Craiova. Perioada în care contractul trebuia onorat a fost de patru luni, firma executând lucrările în plină iarnă, respectiv decembrie 2006 şi în lunile februarie, martie şi mai 2007, valoarea acestora fiind de 1.774.205,4 lei. Problema a apărut însă la plata acestor lucrări, ceea ce a generat, de fapt, şi prejudiciul de 1,8 miliarde de lei vechi la Primăria Logreşti.
Curtea de Conturi Gorj a făcut, în perioada 16.05-27.06.2011, un control la Primăria Logreşti. Printre multe alte nereguli, gen acordarea ilegală de sporuri, despre care vom detalia în ediţiile viitoare, s-a descoperit şi o gaură în buget. Din verificările inspectorilor de la Curtea de Conturi s-a constatat că la nivelul Primăriei Logreşti a fost constituit un fond „Disponibil pentru fondul de finanţare a programului privind pietruirea, reabilitarea modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes local, aprobate prin HG 577”. În acest fond erau 776.721,81 lei din care, în anul 2007, anul ultimei plăţi efectuate către Colas Drumuri SRL Craiova (fostă Ancorad SRL), au fost achitaţi 652.710 lei, rămânând în cont un sold de 124.011,81 lei. Banii aceştia au fost ţinuţi în cont până la data de 24.03.2009, când, în final, sunt plătiţi firmei constructoare. Întrebat de ce a ţinut atât de mult banii în cont, primarul Ion S. Băluţă a ridicat din umeri în faţa inspectorilor de la Curtea de Conturi.
În urma controlului s-a constatat că din cauza faptului că banii au fost ţinuţi inutil şi nejustificat în contul Primăriei Logreşti, vreme de doi ani de zile, au fost generate penalităţi în cuantum de 191.298,89 lei, sumă pentru care firma Colas Drumuri SRL Craiova depune acţiune în instanţă, pune poprire pe conturile Primăriei Logreşti şi obligă administraţia la plată.
Constatarea celor doi inspectori de la Curtea de Conturi este sumbră: 180.000 de lei prejudiciu la bugetul Primăriei, generată de nerespectarea clauzelor contractuale de către investitor, adică de primarul Ion S. Băluţă, în calitate de ordonator principal de credite, care, nejustificat, a ţinut blocaţi în conturi 124.011,81 lei. Şi asta în condiţiile în care banii aveau o singură destinaţie: plata lucrărilor executate pe acel drum. Asta denotă fie dezinteres, fie rea voinţă din partea lui Băluţă. Mai mult, acesta nu s-a deranjat nici măcar să anunţe constructorul că nu dispune de fondurile necesare, astfel încât lucrările să fie sistate până la alocarea banilor. Nici nu avea cum, pentru că ar fi minţit cu neruşinare, având în vedere că avea banii în cont.
De altfel, acestea au fost şi motivele pe care instanţa de judecată le-a luat în calcul atunci când a emis, în 26 noiembrie 2008, sentinţa nr. 2350 în favoarea firmei Colas Drumuri SRL, prin care s-a pus poprire pe conturile Primăriei Logreşti.
Cel mai grav este faptul că aceste penalităţi sunt plătite pentru o lucrare executată prost şi, culmea, încă nefinalizată. Este făcută prost pentru că fosta conducere şi-a dat girul ca anumite părţi din lucrare, respectiv cinci podeţe, să fie executate atunci când ningea (!), lucru constatat, culmea, chiar de către constructor. Prin Notificarea 15/10.01.2007, Colas Drumuri SRL anunţă că vrea să sisteze lucrările în perioada 10 ianuarie-15 martie 2007 din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Din inspecţia documentelor puse la dispoziţia echipei de audit a Camerei de Conturi, s-a cosntatat că, de fapt, în perioada aceasta au fost efectuate lucrări, respectiv cele cinci podeţe, drept pentru care s-au şi deteriorat, aşa cum au descoperit inspectorii la vizita în teren.