Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, proaspăt notat cu 10 de alte slugi ale președintelui Consiliului Județean, Ion Călinoiu, pentru prestația sa “managerială”, se tot chinuie să scoată arta din muzeele de … artă ale orașului lui Brâncuși. Ce bagă în loc? Ce-l taie capul… Oi vii, șerpi, crocodili și, mai nou, mortăciuni de ceară. (N.D.)
În zilele acestea, parcă mai văzui un turist grăbit, ce se scărpină uşor după o ureche, cât să-i fie ciudă că tocmai pierdu icişa vremea, în Târgu-Jiu, oraş plesnit de oficialităţile actuale cu podoabe ţintind mărgăritarul. Omul cârmise dreapta, prin Parcul Central, ocărât fiind de tablagiii din laterala clădirii ce adăposteşte centrul de informare turistică, şi luase la azimut Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Gorj. Acolo, se zice, a scuipat în sân şi s-a închinat, dând carte poştală sau e-mail la ai lui, că se-ntoarce acasă de teamă să nu viseze urât.
Iată, sunt de-acum destule semne boldite despre săltăreaţa doamnă Prostia, ce s-a lungit de-a binelea în instituţiile muzeale ale ţinutului nostru. Întâi, a fost expoziţia organizată în iarnă sub genericul „Povestea lânii”, oaia fiind găzduită în viu în sala de expunere. Au sosit, imediat, pentru câteva luni, cuştile cu reptilele – ba, şi un crocodil! – acum s-a lăsat tare (pe vine?) o expoziţie cu figurine din ceară, în mărime naturală, care provin de la Muzeul Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg. Şi asta – repet – în Secţia de Artă a muzeului, organizată în fosta casă de protocol a partidului, casa lui Ceauşescu, așa cum era denumită popular înainte de 1989. S-au dat jos tablourile de colecţie, s-au îngrămădit prin cine ştie ce cotloane, tot parterul aducând a cavou cu figuri naive ori îngreţoşate, doar pe placul celor mai mulţi manelişti de pe aici.
În veselia aceasta nebună, nebună, nebună, se vor auzi, cu siguranţă, voci date prin parfum de crin naiv, care să spună că nu ne putem chiar-aşa îndoi de valoarea artistică ale mumiilor de ceară din colecţie. Vor aduce ca argument faptul că Muzeul Figurilor de Ceară din Sankt-Petersburg este al doilea în lume după instituţia similară „Madame Toussaud” din Londra. Că are o tradiţie bogată, s-a specializat în expoziţii itinerante în diferite regiuni ale lumii. Iar vizitatorii vor regăsi printre personaje pe: Michelangelo, Shakespeare, Leonardo da Vinci, Gioconda, Shrek, Harry Potter, Afrodita, Elena din Troia, Geryon, Omul lup, Minotaurul, Cerber, Zeus, dar şi cel mai gras om din lume ş.a.
Noi, însă, avem pretenţia că vorbim despre artă, iar în oraşul lui Brâncuşi ar fi o prea mare ruşine s-o confundăm cu un asemenea… leşin de la Muzeul Antipa.