Începând cu această ediție, GORJNEWS ia la bani mărunți toate bazele sportive ridicate pe bani publici, în ultimii ani, în Gorj. Ca să nu se supere nimeni în afară de primarul Florin Cârciumaru, începem prin a prezenta situația de cacao de la Târgu Jiu.
Deși vorbim de așa-numitul „Program de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spaţiul rural, instituit prin Ordonanţa Guvernului nr. 7/2006”, municipiului nostru i-a fost aprobată cererea de finanțare. Prin urmare, Guvernul României s-a angajat să aloce 5,2 miliarde lei vechi pentru materializarea ideii primarului: un stadion nou la Preajba. La rându-i, Cârciumaru a promis că va cofinanța proiectul cu 7,7 miliarde lei vechi, bani publici.
Într-un document oficial primit de GORJNEWS de la Guvernul României scrie, trist, că specialiștii Primăriei Tg Jiu nici măcar n-au organizat procedura de atribuire a lucrărilor aferente stadionului. În consecință, suntem printre puținele localități din țară care, la doi ani de la demararea programului, nu avem nici măcar o licitație încheiată și o firmă executantă aleasă. La rubrica „valoarea contractului de executat” scrie sec, așa: „NU A TRANSMIS”. (N.D.)
Un minunat stadion ce lipseşte cu desăvârşire trebuia construit în cartierul Preajba, din municipiul Târgu-Jiu. Cu investiţia în gazon, tribune şi alte alea s-au tot lăudat edilii administraţiei municipale, iar când a venit vorba de pus osul la muncă, Primăria Târgu-Jiu a trecut la joc de glezne. Licitaţia anunţată s-a pierdut în offside, dar asta nu-i împiedică pe reprezentanţii primăriei să mintă şi acum că „se face”, dar nu se ştie când.
Primăria Târgu-Jiu a depus documentaţia şi a şi obţinut aprobarea în vederea realizării unui stadion în cartierul Preajba. Conform „programului de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spaţiul rural” şi centralizatorului cererilor de finanţare în execuţie din Gorj, Târgu-Jiul figurează cu 5,2 miliarde de lei vechi. Ca mingea de fotbal să zburde pe terenul viran, existent acum în Preajba, consilierii municipali au aprobat în vara anului 2008 studiul de fezabilitate al proiectului „Stadion Preajba”. Numai că în partida de fotbal dintre primarul Florin Cârciumaru şi stadionul Preajba intervine un henţ clar, cu mâna, pentru că, potrivit aceluiaşi document citat mai sus, Primăria Târgu-Jiu nu a transmis valoarea contractului de execuţie.
„Vom demara în cel mai scurt timp procedurile de scoatere la licitaţie a lucrărilor de construire a terenului de la Preajba. Va fi un teren cochet, cu vestiare şi doar 200 de locuri la tribune, asta pentru început. Important este că acolo vom construi şi o pistă de atletism din tartan, o pistă de cea mai bună calitate pe care se vor putea organiza competiţii oficiale”, aşa declara primarul Florin Cârciumaru în primăvara anului 2010. Au trecut doi ani, iar pe câmpul din Preajba terenul este la fel de „cochet”, din cauza buruienilor, iar locurile din tribune există doar pe hârtie.
Stadionul Preajba s-a blocat, iar Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, încearcă să arunce primarului Cârciumaru un colac de salvare. Conform variantei oficiale, „proiectul nu este blocat, ci este prins pe Ordonanţa 7” şi „se va demara în perioada următoare procedura de atribuire”. Discursul sună cunoscut şi coincide cu cel de acum câţiva ani, dar nu-i bai, Ramona Evulescu merge înainte. „O să suportăm cofinanţarea, iar acum lucrăm la proiect şi vom face licitaţia, deci nu se pune problema că nu putem suporta cofinanţarea. Dacă nu puteam suporta, nu ne mai apucam de proiect. E vorba de un teren de fotbal, pistă de atletism, tribune cu 240 de locuri, nocturnă şi vestiare cu cabinet medical”, mai adaugă ofiţerul de presă al administraţiei municipale.
Ca să justifice golul dat pe lângă poartă când vine vorba de stadionul din Preajba, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu vine cu o „iexplicaţie”. „La Bucureşti durează mult să duci un proiect de la idee la practică, deoarece sunt etape de analiză la ministere, vin proiecte din toată ţara”, spune PR-ul de la primărie. Dacă asta nu v-a convins, aflaţi că „stadionul e o idee mai veche, şi ca multe altele, noi am încercat să căutăm la alţii surse de finanţare (…)şi ideea e că noi am vrut să îl prindem pe un proiect de finanţare, să nu îl facem doar pe banii de la bugetul local”. În final, vocea Primăriei Târgu-Jiu taie macaroana tuturor cârcotaşilor care vor să vadă stadionul peste noapte că „important e că se face”. Că se face anul ăsta, că se construieşte la anul, sau se realizează peste câţiva ani, ce mai tura-vura, ciocu’ mic şi băgaţi la cap: „important e că se face!”