Primarul comunei Bîlteni, Vasile Vlăduleanu, s-a dat de două ori în judecată pentru a-şi da un spor de dificultate de vreo 200 de milioane de lei vechi. Procesul a fost intentat în luna martie a anului trecut şi, surprinzător sau nu, a fost câştigat la al doilea termen. Primarul Vlăduleanu a fost cât se poate de darnic atunci când a fost pus în situaţia de a-şi da bani din bugetul local. Aspectul cel mai interesant este că a încasat bani pentru acel renumit spor de dificultate, pentru că este şef al comisiei locale de fond funciar. Adică o remuneraţie semi-fictivă, pentru că primarul se ştie că semnează… ca primarul, fără a depune un efort fizic şi intelectual prea mare la acordarea titlurilor de proprietate. Mai grav, a cerut bani după ce sporul a fost interzis prin ordonanţă de guvern.
Primarul care se dă în judecată pentru a-şi acorda singur diferite sporuri pentru munca asiduă pe care o depune la primărie nu mai este o utopie. Este o modă care dăinuie de vreo câţiva ani, cam de pe vremea când unii mai cu minte au găsit de cuviinţă că e mai bine să-şi dea bani cu girul unui judecător, decât prin intermediul unei banale dispoziţii. Procedeul este cam acelaşi, iar Vlăduleanu nu este nici pe departe primul care se dă singur în judecată. Totuşi, este unul dintre cei care au apelat la justiţie pentru a încasa o sumă frumuşică de bani la o jumătate de an de când Guvernul României a interzis, prin OUG, sporul de dificultate.
Astfel, prin toamna anului 2010, toată lumea vuia că e criză în ţară şi că administraţia publică toacă sume colosale de bani pe sporuri inutile, unul dintre ele fiind şi cel de dificultate, acordat celor din comisia de fond funciar. Fostul Guvern Boc a tăiat în carne vie atunci şi a anulat toate aceste sporuri, lăsând funcţionarii publici fără nişte sume frumuşele de bani. Unii dintre ei, ca de obicei, aceia care muncesc cel mai puţin, s-au simţit, brusc, lezaţi la buzunar şi au luat calea justiţiei pentru a-şi recupera banii.
Pe rolul Tribunalului Gorj se află două procese în care Vasile Vlăduleanu îl dă în judecată pe primarul Vasile Vlăduleanu. Unul din ele, 6526/95/2010 a fost înregistrat în luna mai a anului respectiv, reclamanţi fiind atât primarul Vlăduleanu cât şi viceprimarul Ciurea Constantin şi secretarul Dan Săftoiu. După cinci luni şi trei termene, procesul se încheie, cum era, de altfel, normal, în favoarea reclamanţilor. Instanţa admite acţiunea şi „obligă pârâţii – primarul Vlăduleanu, primăria Bâlteni şi Consiliul Local Bâlteni – să plătească reclamanţilor sporul de dificultate de 50% din salariul de încadrare, începând din 15.07.2009 şi până la 31.12.2009”.
Luna martie a anului trecut vine cu un nou proces, de data aceasta intentat doar de către cei doi aleşi de frunte ai Bâlteniului, primarul Vlăduleanu şi vicele Ciurea, care, în tandem, îl dau din nou în judecată pe… primarul Vlăduleanu, de data aceasta pentru a încasa sporurile pentru perioada 1 ianuarie 2010 şi până pe 11 mai 2011. De data aceasta, procesul durează mai puţin, doar vreo două luni, astfel că pe data de 11.05.2011 este pronunţată sentinţa nr. 1016 prin care este admisă acţiunea celor doi şi, evident, obligă, din nou, Primăria şi Consiliul Local Bîlteni să achite sporul de 50%.
La vremea aceea, Vlăduleanu avea un salariu lunar de vreo 2.468 de lei iar vicele unul de 1.456 de lei. Având în vedere că au primit sporul de 50% pentru 22 de luni, atunci reiese că primarul a primit înapoi vreo 271 de milioane de lei vechi, echivalentul a aproxiamtiv 6.500 de euro, în timp ce viceprimarul Constantin Ciurea a încasat 160 de milioane de lei vechi, adică echivalentul a 3.800 de euro.
Având în vedere că munca la Comisia de fond funciar este făcută în proporţie de 90% de salariaţii primăriei, este clar că vicele şi primarul au primit bani mai mult pentru că au făcut figuraţie pe la audieri. Totodată, având în vedere că, prin Ordonanţă de Guvern, sporurile sunt ilegale, rezultă că cei doi capi ai Primăriei Bîlteni au sărăcit bugetul local cu aproximativ 10.200 de euro, şi asta în decurs de doar câteva luni.
În cazul procesului pe care primarul Vlăduleanu şi l-a intentat pentru a-şi acorda, ilegal, un spor de peste 271 de milioane de lei din banii primăriei pe care o conduce se remarcă două lucruri: celeritatea şi indiferenţa. În primul rând, celeritatea din partea organelor de justiţie care, din trei-patru termene au finalizat procesele, dându-le câştig de cauză reclamanţilor. Din păcate – aviz organelor de anchetă – celeritatea din partea justiţiei are o explicaţie cu iz penal: indiferenţa din partea autorităţilor locale. Având în vedere că procesele au fost pierdute cu atâta lejeritate de Primăria Bâlteni, este clar că cineva de acolo nu s-a apărat cum trebuie. Având în vedere că de o parte şi de alta era aceeaşi persoană, este clar interesul alesului local Vasile Vlăduleanu a pălit în faţa interesului reclamantului Vasile Vlăduleanu, mai ales că era vorba de banii lui.