Activităţile desfăşurate în ultimii ani, la sfârşit de săptămână şi de sărbătorile legale, de către Poliţia Comunitară Târgu Jiu şi, după desfiinţarea acesteia, de Poliţia Locală au fost remunerate de beneficiari, dar, potrivit unor sentinţe judecătoreşti şi unor expertize contabile, directorul executiv Ion Tudor “a uitat” să-şi plătească subordonaţii şi să le acorde drepturile legale. Unde sunt, atunci, banii? Dacă Marin Condescu, preşedintele clubului Pandurii Târgu Jiu, i-a plătit fiecare prestaţie de la manifestările sportive, ce a făcut Tudor cu miliardele în cauză?
Mai mulţi foşti sau actuali poliţişti locali s-au adresat Tribunalului Gorj pentru a le fi plătite drepturile băneşti aferente sfârşiturilor de săptămână şi sărbătorilor legale. Conform Legii 188/1999, pentru orele lucrate din dispoziţia conducătorului instituţiei publice peste durata normală de 40 ore pe săptămână sau în zilele de sărbători legale sau declarate zile nelucrătoare, funcţionarii publici de execuţie au dreptul la recuperări sau la plata majorată cu spor de 100% din salariul de bază.
În apărarea sa, Ion Tudor a comunicat Tribunalului Gorj că poliţiştii locali au primit şi bani, şi libere pentru orele suplimentare (facsimil 1).
Aşa cum nu-i stă bine unui jurist şi unui şef de instituţie publică, Tudor minte cu neruşinare! Potrivit expertizelor contabile judiciare dispuse de magistraţi ai Tribunalului Gorj, de la angajare şi până în prezent subordonaţii lui Ion Tudor nu au primit nici bani pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale, şi nici zile libere! Expertul contabil spune negru pe alb: “orele lucrate în zilele nelucrătoare şi sărbătorile legale nu au fost plătite şi nici compensate cu timp liber” (facsimil 2).
Mai mult, stabileşte restanţe salariale de 7879 lei pentru Chiriţoiu Cosmin, de 7387 lei pentru Preda Constantin, de 5837 lei pentru Preda Marius, de 6489 pentru Alexandru Dragoş şi de 6652 lei pentru Feraru Cătălin (facsimil 3).
Dacă în dosarul lui Chiriţoiu instanţa urmează a se pronunţa, Tribunalul Gorj a dat deja câştig de cauză celorlalţi patru reclamanţi. Dar, întrucât pe parcursul anului 2010 legislaţia în vigoare a prevăzut, în accepţiunea instanţei, doar acordarea de compensaţii în zile libere, sumele calculate de expertul contabil au fost diminuate conform hotărârii judecătoreşti prezentate alăturat, obligând Poliţia Locală la plata unor despăgubiri, astfel: de 3578 lei pentru Preda Constantin, de 1781 lei pentru Preda Marius, de 3051 pentru Alexandru Dragoş şi de 2686 lei pentru Feraru Cătălin (facsimil 4). Nemulţumiţi de sentinţa în cauză, cei patru au declarat deja recurs.
De menţionat că pe rolul Tribunalului Gorj mai există un dosar similar, în baza cererilor de achitare a restanţelor salariale depuse de alţi patru poliţişti locali: Untaru Daniel, Şerbănescu Adrian, Ghencea Teodor, Rotescu Ionel (facsimil 5).
Încurajaţi de succesul colegilor lor, majoritatea poliţiştilor locali îşi vor cere în instanţă, în perioada următoare, drepturile financiare de care Ion Tudor i-a privat ilegal.
Concluzionăm cu regret că, trecând la nesfârşit cu vederea ilegalităţile săvârşite de Ion Tudor, primarul Florin Cârciumaru şi majoritatea pesedistă din Consiliul Local nu fac decât să alimenteze suspiciunile privind folosirea neortodoxă a poliţiştilor locali în fosta şi viitoarea campanie electorală. Adică, pe româneşte, corb la corb nu-şi scoate ochii.