Ilegalităţi de o gravitate extremă, săvârşite de o grupare infracţională alcătuită din funcţionari ai Primăriei Padeş şi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ce pare a fi coordonată de primarul Viorel Nicolescu, ne-au fost aduse la cunoştinţă de unul dintre cititorii Ziarului de Investigaţii GORJNEWS, printr-un memoriu care, în urma verificărilor noastre, se confirmă în întregime. Concret, bugetul Uniunii Europene a fost prejudiciat prin raportările false de suprafeţe de teren, făcute de câţiva locuitori ai comunei Padeş, cu acceptul primarului Nicolescu şi al celorlalţi funcţionari publici ai Primăriei Padeş, pentru a creşte exponenţial, nejustificat sumele încasate drept subvenţii acordate de APIA.
Alăturat puteţi vedea o analiză comparativă a subvenţiilor de care au beneficiat în 2008 şi, respectiv, 2009 locuitori ai comunei Padeş, cuantumurile acestora crescând şi de 15 ori, în condiţiile în care suprafeţele de teren au rămas constante.
“Vă aduc la cunoştinţă faptul că, în comuna Padeş, judeţul Gorj este constituit un grup infracţional organizat ce săvârșește infracţiuni ce aduc atingere intereselor financiare ale Comunităţii Europene, compus din:
1.- Nicolescu Viorel – primarul comunei Padeş
2.- Băloi C. Ion – viceprimarul comunei Padeş
3.- Argintaru Niţă – secretarul comunei Padeş
4.- Stoicănel Haralambie – inspector specialitate în Primăria Padeş
5.- Arjocu Otilia – referent principal APIA – Centrul local Motru,
La acest grup infracțional a mai aderat și Bunceanu Nicoleta – referent asistent APIA Baia de Aramă, jud. Mehedinţi.
Iată faptele:
Orice persoană poate obţine fonduri de la APIA prin intermediul Primăriei Padeş, astfel:
În faţa lui Stoicănel Haralambie se completează o declaraţie pe propria răspundere în care se declară ce suprafaţă de teren ai în proprietate. Fără a solicita documente justificative pentru cele declarate, Stoicănel Haralambie înscrie în Registrul Agricol suprafaţa de teren declarată şi eliberează o adeverinţă prin care se atestă că persoana respectivă este înscrisă în Registrul Agricol cu acea suprafaţă. Adeverinţa eliberată de Stoicănel Haralambie este apoi semnată de secretar Argintaru Niţă, primar Nicolescu Viorel sau viceprimar Băloi C. Ion şi în baza ei se plăteşte impozitul aferent suprafeţei de teren înscrisă. Nici aceştia nu solicită documente justificative pentru suprafaţa de teren înscrisă în adeverinţă. Această adeverinţă împreună cu dovada de plată a impozitului, este apoi preluată de Arjocu Otilia care, înscrie suprafaţa de teren din adeverinţă într-un plan parcelar. Apoi se avizează la plată suma de bani cuvenită pentru suprafaţa de teren din planul parcelar (blocul fizic) întocmit de Arjocu Otilia. Nici Arjocu Otilia nu solicită documente justificative care să ateste proprietatea asupra acestui teren înscris în adeverinţă. De la un an la altul, Arjocu Otilia modifică acest plan parcelar (amplasamentele) tocmai pentru a se pierde urma celor declarate anului anterior.
După această schemă s-a ajuns la următoarea situaţie:
În anul 2008 fermierii (locuitorii comunei) au declarat suprafeţele de teren pe care le deţin de drept şi de fapt.
În anul 2009 fermierii văzând că nu sunt controlaţi de nimeni, au declarat suprafeţe de teren de 5 până la 15 ori mai mari decât au în proprietate, încasând astfel sume de bani mult mai mari decât în anul 2008. Pentru anul 2010 deşi plăţile au fost finalizate, APIA nu mai face publice aceste sume de bani încasate de fermieri, deoarece se spune că începând cu anul 2010 aceste date sunt confidenţiale.
Din suprapunerea situaţiilor pe 2008 şi 2009 a rezultat tabelul anexat, în care toţi fermierii sunt aşezaţi în ordine alfabetică. Acest tabel permite mult mai uşor o analiză comparativă a sumelor încasate de fiecare fermier în anul 2008 şi anul 2009.
De această schemă de obţinere a fondurilor de la APIA prin intermediul Primăriei Padeş au beneficiat şi persoane din alte judeţe.
Cel mai concludent exemplu îl constituie cazul numitei BUNCEANU NICOLETA, domiciliată în Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi. Bunceanu Nicoleta îndeplineşte funcţia de referent asistent în cadrul APIA – Centrul local Baia de Aramă. În anul 2008 Bunceanu Nicoleta s-a înscris cu o suprafaţă de teren destul de mică, încasând suma de 478,71 Euro. În anul 2009, văzând că mecanismul funcţionează, s-a înscris cu o suprafaţă mai mare încasând suma de 3.173,10 Euro şi a înscris suplimentar pe mama sa ce a încasat suma de 6.245,35 Euro și pe tatăl său. În anul 2010, cu sprijinul şi complicitatea celor din Primăria Padeş a falsificat adeverinţa emisă de Stoicănel Haralambie şi a tras un tun de peste 500.000 Lei.
Urmare a acestei scheme toată lumea pare mulţumită după cum urmează: fermierii sunt mulţumiţi fiindcă obţin bani mai mulţi şi nemunciţi, Primăria Padeş este mulţumită fiindcă îşi măreşte bugetul local prin încasarea unor impozite mari aferente suprafeţelor declarate, iar primarul se bucură de o masă critică de simpatizanţi ce sunt bine folosiţi ca votanţi în campaniile electorale.”