Cineva a spus despre V. Voiculescu că avea scrisă, în suflet, în fiecare zi, câte o carte – a vieţii şi a morţii. Noi dăm aici doar un reper (gorjean) al biografie sale: după ce, în anul 1909, Vasile Voiculescu a obţinut diploma de doctor în medicină şi chirurgie, la 4 iunie 1910, prin Decretul Regal nr.2008, a fost repartizat în judeţul Gorj, la circa Ocolu, actualul cartier Vărsături.
Aflându-se departe de familie şi de mediul cultural, la 19 octombrie 1910, a trimis o scrisoare în versuri directorului general al Serviciului sanitar, solicitându-i transferul la o circumscripţie mai aproape de Bucureşti, din care redăm :
„(…) Vai, cărei soarte înverşunate, cărui blestem şi cărei uri
Am meritat exilul, Doamne, tocma-n Petreştii-Vărsături !
(…) blestem destinul surd şi crud
şi mă revolt pe lumea-ntreagă, mă jur să demisionez.
Mă-năbuş, mor de nostalgie, mă ofilesc şi vegetez!
Vreau viaţă, muzică, lumină, vitrinele de librării
Cu cărţi ce râd, ca flori la geamuri, albastre, roşii, aurii.”
Alte semne eu nu am găsit despre trecerea autorului Sonetelor închipuite ale lui W. Shakespeare şi al minunatelor scrieri în proză din zenitul vieţii pe la Târgu-Jiu.
Domnul Vasile Drăgoescu – urmaş al unei marii familii de-o seamă cu ctitorii importante ale oraşului nostru – bănuieşte că familia bunicului Vasile Drăgoescu l-ar fi putut găzdui pe scriitor, în casa bătrânească (vezi foto), distrusă între timp de comunişti, în cele câteva luni în care s-a aflat în Gorj ca medic.
Cu siguranţă pot exista şi alte semne, iar iniţiativa dezvelirii unei plăci de aducere aminte o porneşte aici GORJNEWS. Cine se mai încumetă, să ni se alăture!