Rectorul Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Adrian Gorun, poate intra în atenţia Agenţiei Naţională pentru Integritate deoarece, pe parcursul mandatului său, a încheiat contracte de cercetare cu societăţi comerciale aparţinând unor viitori subordonaţi, pentru care a fost remunerat personal. Conflictul de interese şi situaţia de incompatibilitate sunt întregite de faptul că Adrian Gorun a atribuit contracte de achiziţii publice firmelor pentru care a “cercetat”. SRL-urile în cauză au executat diverse lucrări de investiţii pentru Universitatea “Constantin Brâncuşi”, plătite cu miliarde de lei vechi.
Dacă ar exista o centură a cercetării academice din România, Adrian Gorun ar fi, şi acolo, mare şef, dispus să facă de toate, să presteze orice, chiar să inoveze în domenii în care-i lipsesc cu desăvârşire pregătirea şi experienţa.
Spre deosebire de curvele care, din respect de sine, îşi delimitează strict prestaţiile, Adrian Gorun, deşi a studiat exclusiv ştiinţe socio-umane, în ultimii ani, pentru bani şi garnisirea cv-ului propriu, a îmbrăcat straie de impostor, “cercetând” în baza unor comenzi la limita legii emise, pe filiera PDL Gorj, de complexele energetice şi SNLO. Absolvent de Drept şi Filosofie, Adrian Gorun nu s-a dat în lături de la a “cerceta ştiinţific” despre: “regimul tranzitoriu al tensiunilor şi curenţilor pe staţia de 6 kV OB1G-OB2G, în diferite scheme de alimentare a centralei”, “evacuare şi depozitare zgură şi cenuşă în fluid dens comparativ cu evacuare şi depozitare zgură şi cenuşă în hidroamestec”, “creşterea duratei de lucru a utilajelor folosite în exploatările miniere de suprafaţă”, “managementul depozitelor de cărbune ale SNLO Târgu Jiu, în vederea îmbunătăţirii calităţii cărbunelui şi expertizarea termografică a stocurilor de cărbune, pentru preîntâmpinarea apariţiei fenomenului de autoaprindere”, “determinarea pierderilor de căldură prin termoviziune în centrala CE Turceni, (la blocul nr. 7)”.
Lucrurile demne de o scârbă decantată, a căror lectură trebuie asezonată cu consum de lămâie în cantităţi industriale, abia acum urmează. În 2009, fix în perioada în care se antrena să câştige concursul pentru postul de director general administrativ la U.C.B., Marian Vintilescu, ca administrator şi asociat unic la S.C. MARPES S.R.L. a simţit nevoia să-i comande rectorului un studiu de 100 milioane lei vechi pentru firma sa.
“Chimia” dintre cei doi era, oricum, pe cele mai înalte culmi, având în vedere că Adrian Gorun încredinţase, un an mai devreme, o lucrare de investiţii a UCB de peste 2 miliarde lei vechi către … S.C. MARPES S.R.L .
De menţionat că Marian Vintilescu se retrage, formal, din S.C. MARPES S.R.L., pe care o cesionează soţiei în noiembrie 2009, după semnarea contractului de cercetare cu viitorul său şef, Adrian Gorun.
Într-o perioadă de profundă criză axiologică, de răsturnare a valorilor şi reperelor societăţii, Universităţile ar trebui să adune înţelepţii cetăţilor şi să le lumineze. La Târgu Jiu, UCB este inexistentă în spaţiul public, nu are puncte de vedere în probleme de maxim interes public şi nu comunică cu cetatea. UCB nu are un corp de experţi şi nu are, înainte de toate, oameni liberi. Doar nişte pociţi ar tolera zi-lumină, ani la rândul, ca manager un ins ca Adrian Gorun. Pe rector îl lasă rece chiar şi traumele de care continuă să aibă parte Ansamblul Sculptural “Calea Eroilor”, principala operă a patronului spiritual al Universităţii. O posibilă explicaţie stă în nevoile de cercetare pe care le resimte, periodic, până şi primarul Florin Cârciumaru, de satisfacerea cărora se ocupă, fireşte, Adrian Gorun. Cu acceptul cocoşaţilor din Consiliul Local, în 2010 Primăria Târgu Jiu a plătit 500 milioane lei vechi, bani publici, pentru “Studiul privind relaţia administraţie publică – cetăţean” şi 148 milioane lei vechi pentru un alt studiu, cel puţin la fel de inutil, „Interferenţe filozofie-religie-artă”.
Aveţi, mai sus, câteva cauze şi explicaţii pentru faptul că UCB nu se detaşează, ci se confundă perfect cu dezastrul instituţional, politic şi administrativ de la nivelul judeţului Gorj. În loc să instituie repere, să cultive excelenţa, să pună diagnostice şi să jaloneze dezvoltarea judeţului, UCB susţine şi promovează impostura, lipsa de integritate, amatorismul şi promiscuitatea, toate acestea în “beneficiul” tinerei generaţii, avidă de cunoaştere şi formare.