Aşa cum am promis, revenim cu noi dezvăluiri despre faptele de vitejie ale lui Gheorghe Dinucă, un baron din Ţicleni care, din 2005, ocupă funcţia de director adjunct la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Râmnicu Vâlcea. Conform dovezilor publicate în prima parte a acestei investigaţii, cu complicitatea şefilor de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Rovinari şi Complexul Energetic Turceni, Dinucă a ajuns să controleze fluxul de atribuire – executare – recepţionare a lucrărilor silvice acordate de cei trei coloşi energetici.
Dinucă este proprietarul de facto al S.C. TATAION S.R.L., firmă care, doar în ultimul an şi jumătate, a obţinut de la Turceni şi Rovinari contracte de 12,4 miliarde lei vechi, pentru amenajări şi refertilizări de halde exterioare ale unor cariere, înfiinţări şi întreţineri de plantaţii silvice. Scriptic, societatea e administrată de fiul sorei soţiei lui Dinucă, un puşti abia trecut de 20 de ani. Este vorba de Vlăsceanu Adrian Costel (vezi foto, alături de fiica baronului). De altfel, Dinucă locuieşte de ani buni alături de nepotul său, sub acelaşi acoperiş, în vila sa din Ţicleni (vezi foto).
Deşi derulează afaceri de zeci de miliarde de lei vechi prin S.C. TATAION S.R.L., Dinucă nu are angajaţi! De altfel, în urma unor verificări efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în data de 19 ianuarie a.c., au fost depistate 46 de persoane muncind la negru pentru S.C. TATAION S.R.L., în halda exterioară a E.C. Roşia. Toate cele 46 persoane au declarat în scris că muncesc în cadrul firmei amintite şi că nu au semnat contracte individuale de muncă. La acel moment, în evidenţele ITM Gorj, firma lui Dinucă figura cu doar trei angajaţi, deşi avea, ca şi acum, în derulare contracte comerciale pe mai mulţi ani, constând în împăduriri pe suprafeţe de sute de hectare. În baza celor constatate, ITM Gorj a aplicat o amendă de 1 miliard lei vechi, anulată, însă, de Judecătoria Tg Jiu, pentru că Dinucă a “motivat” îndeajuns trei dintre persoanele găsite muncind la negru, încât au depus mărturie în instanţă că declaraţiile personale pe care le dăduseră reprezentanţilor ITM Gorj nu le aparţin.
În fişa postului lui Dinucă Gheorghe, pusă la dispoziţia noastră de ITRSV Vâlcea, rezultă clar că baronul din Ţicleni are atribuţii exprese de control a activităţilor silvice derulate de firma sa, S.C. TATAION S.R.L. Astfel, Dinucă asigură “controlul amenajamentelor silvice”, „controlul proiectării şi executării lucrărilor de împădurire şi regenerare a pădurilor”, “evaluarea masei lemnoase”, “controlul modului de transmitere a terenurilor în şi din fondul forestier naţional”. Sunt atribuţii profesionale care fac ca aprobările de scoatere din fondul forestier a terenurilor afectate de exploatările miniere şi de reintroduce în vederea reîmpăduririi să stea în pixul lui Dinucă. Tot el evaluează calitatea împăduririlor şi masa lemnoasă defrişată. Din păcate, Dinucă nu e preocupat să-şi exercite cu profesionalism atribuţiile de control. Singura lui grijă e să-şi ia contracte pentru firma sa şi pentru alte societăţi agreate.
Lucruri deloc de neglijat descoperim şi în ultima declaraţie de avere depusă, în 2011, de Dinucă Gheorghe. Deşi are un salariu mediu de 26 milioane lei vechi, Dinucă deţine un depozit bancar de 100.000 euro (vezi facsimil). Încercând, probabil, să justifice provenienţa banilor, Dinucă declară că în decembrie 2010 şi-a vândut lui însuşi (!) fundaţia unei cabane din Rânca şi o împrejmuire în schimbul a 900 milioane lei vechi. De fapt, tranzacţia este încheiată între Dinucă şi firma sa, S.C. TATAION S.R.L. Deci, între Dinucă şi … Dinucă.
E destul de greu, aproape imposibil, ca dovezile prezentate de noi în această investigaţie – serial să fie trecute cu vederea de responsabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate şi de la nivelul Ministerului Mediului şi Pădurilor.
Vom reveni.