Andrei şi Caragea sunt doi dintre mutanţii care nenorocesc Gorjul. Andrei e mutant pentru că nu are nici în clin, nici în mânecă cu postul de prefect. Dacă e să-l cântărim la rece, în mod normal, sprijinit politic ar fi trebuit să ajungă cel mult inspector şcolar, coordonator peste ceilalţi profesori de educaţie fizică şi sport din judeţ. Caragea e mutant pentru că şi-a făcut overclocking peste overclocking, din dorinţa de a poza într-un poliţist de carieră integru şi competent, apt să performeze ca şef al Poliţiei Judeţene. Pe bune şi cu ceva şpagă, Caragea ar fi trebuit să ajungă maxim şef de post într-o comună de munte, neapărat cu multe oi.
Pentru că situaţia din IPJ Gorj pute foarte tare, cei doi mutanţi s-au luat de mână marţea trecută – 8 noiembrie 2011 – şi au ieşit la aer, prin judeţ, într-o acţiune de îmbunătăţire a imaginii poliţiei la nivelul omului de rând. Pentru aceasta, cei doi mutanţi au invitat ziarişti de la ziarele aservite, i-au înghesuit în trei microbuze şi i-au plimbat pe la secţiile de poliţie din zona de sud a judeţului, ca să vadă că situaţia e sub control şi poliţia gorjeană – în plină reformare.
Până să întrebăm cum îşi permite prefectul Andrei să gireze şi să participe la asemenea manipulări ordinare, o primă chestiune cât se poate de firească e următoarea: pe ce criterii au făcut mutanţii invitaţiile către presă? Există ziare agreate şi ziare suspendate de Andrei şi Caragea? Desigur, periplul acesta prin judeţ, presărat cu declaraţii de presă sforăitoare ale prefectului, cum că s-au destructurat clanurile locale din care făceau parte poliţişti, a fost întrerupt de un binemeritat prânz, la un restaurant din Rovinari, aservit şi el şi niciodată amendat de organele de partid şi de stat. Microbuzele de ziarişti excursionişti au mâncat cât să-şi regleze cifra octanică la combustibil şi să fie apţi să înşire în ziarele de a doua zi hectare de elogii la adresa celor doi mutanţi.
Pentru că un prefect responsabil n-ar trebui să aibă timp să se plimbe aiurea prin judeţ, pentru promovarea unei instituţii căreia în Gorj îi plouă în gât şi urmează, cât de curând, să-i şi ningă. Elogiile fără suport real aduse de presă poliţiei nu pot creşte încrederea cetăţeanului în poliţie. Niciun gorjean sănătos la cap nu se simte aici mai în siguranţă dacă cei doi mutanţi sunt lăudaţi în presă, din moment ce în Târgu Jiu maşinile şi casele familiilor de poliţişti sunt incendiate, iar Caragea nu e în stare să descopere nici măcar autorii acestor fapte. Un prefect responsabil ar trebui să ceară şi să aibă săptămânal pe birou rapoarte ale evoluţiei anchetei în cazul incendierii autoturismului şi casei familiei de poliţişti Leuştean. Un prefect responsabil ar trebui să se întrebe de ce, după luni de zile de când le-a fost pus foc la maşină, colegii lui Leuştean nu cunosc cine-i incendiatorul. Un prefect responsabil ar trebui să se întrebe de ce, din moment ce Leuştean a spus răspicat presei că bănuieşte pe doi dintre şefii săi, Tatomir şi Frăţilescu, care, chipurile, îl hărţuiesc şi îl persecută de câte ori pleacă Caragea în concediu, de ce – în aceste condiţii – nu se derulează nicio anchetă internă şi la IPJ Gorj nu a venit nicio comisie de control de la IGPR sau MAI. Un prefect responsabil ar trebui să ştie, deja, că din iulie 1999, de când a fost instalat şef la IPJ Gorj, Caragea n-a fost nicio zi în concediu şi că dacă subofiţerii sunt hărţuiţi şi persecutaţi de şefi ierarhici asta se întâmplă cu ştirea şi acordul inspectorului şef.
Un prefect responsabil ar trebui să întrebe: “Caragea, cum l-ai apărat tu pe Leuştean de şefi asupritori şi abuzivi, ca Frăţilescu şi Tatomir? Caragea, dacă unor poliţişti le ia foc casa şi maşina şi voi nu stabiliţi autorul, ce veţi face când victime vor fi oameni de rând? Caragea, dacă poliţiştii au ajuns să-şi pună foc unii altora, se poate vorbi de ordine, stabilitate şi siguranţă socială, poate dormi omul de rând liniştit, ştiind că veghezi tu şi poliţiştii tăi? Sunt acestea răfuieli între grupări de grimă organizată la care sunt racordate diverse facţiuni din IPJ Gorj? Cât crezi că vei mai pica în picioare, Caragea?”
Trebuie să fii retardat ca să nu realizezi că IPJ Gorj traversează o criză de structură şi de identitate. După ce au fost înjuraţi, jigniţi şi umiliţi luni în şir, avertizaţi nu că iau şpagă, ci că “au uitat tabla împărţirii”, mai mulţi şefi de structuri au depus plângeri penale împotriva lui Caragea, pentru purtare abuzivă şi au fugit în concedii medicale, mai mult sau mai puţin justificate. În loc să-şi facă o analiză şi să-şi regleze prestaţia de manager al poliţiei gorjene, Caragea a trimis comisii de verificare la domiciliile colegilor mai mult sau mai puţini bolnavi. Una peste alta, poliţiştii îşi iau inutil temperatura reciproc, pentru că toţi fierb în acelaşi cazan sub care bagă cărbuni non-stop fochistul-şef, subofiţer de Câmpina, uns de PSD şi tolerat de PDL comandant peste ofiţeri de carieră.
Andrei ştie că peste drum de Prefectură se află IPJ Gorj, o instituţie publică în care Caragea încalcă sistematic dreptul poliţistului la propria carieră. Deşi sute de cadre îndeplinesc condiţiile de participare la concursurile de şefi de structuri, din ordinul lui Caragea acestea se desfăşoară cu candidaţi unici. Nu numai că truchează concursurile pentru a-şi pune vasalii în scaune, dar în ultima perioadă Caragea nu mai acceptă mai mult de un candidat, cel numit de el. Mai mult, atunci când sclavii săi nu îndeplinesc condiţiile de participare, la concurs nu se înscrie nimeni (!!!) şi concursul se reia, falsificându-se documente şi modificându-se ilegal fişa cadru a postului ce trebuie ocupat. Exact aşa a procedat Caragea, recent, cu concursul pentru şefia Serviciului Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă. GORJNEWS a relatat pe larg mânăria. Prefectul a citit, dar n-a reacţionat, legal, deci e tăinuitor.
A propos de concursuri, Andrei ar trebui să ştie că după ce Liviu Chiţiba, poliţistul de carieră nenorocit de Caragea, a obţine 9,45 la concursul pentru şefia Poliţiei Oraşului Rovinari, i-a fost retras imediat avizul de acces la informaţii clasificate, în aşa fel încât funcţia respectivă să fie ocupată de un apropiat al inspectorului şef, notat cu 5 la acel concurs, deja împuternicit în funcţie. E vorba de comisarul Bărbulescu Constantin. Tot prefectul ar trebui să ştie că Liviu Chiţiba a câştigat toate procesele intentate lui Caragea şi că frăţiorul său mutant va trebui să facă reparaţiile de rigoare. Bine, asta dacă va mai apuca…
Prefectul Andrei ar trebui să primească de la serviciile secrete rapoarte clasificate despre ce se întâmplă în judeţ. E ceva vreme de când primeşte doar apă de ploaie, şi asta pentru că intelligence-ul îşi depune polenul doar în medii sigure. Dacă ar fi fost prefect de-adevăratelea, Andrei ar şti din surse calificate că Caragea susţine canibalismul din mediul economic gorjean. E binecunoscută tendinţa unor oameni de afaceri de a cumpăra absolut tot. La GORJNEWS vin afacerişti prosperi, care funcţionează cel puţin la limita legii, dacă nu în condiţii de legalitate, şi prezintă probe că anumiţi poliţişti s-au transformat în instrumente de hărţuire şi intimidare, pentru a face pârtie coloşilor ce nu agreează mediul concurenţial firesc şi care încearcă să-i cumpere, să-i înghită pe ceilalţi operatori economici la preţuri de nimic. Din ordinul lui Caragea s-a instituit săptămâna trecută filtru non-stop într-un nod rutier circulat de mai mulţi transportatori de lemne. Ce s-a întâmplat acolo, cum s-a operat şi în ce scop veţi citi pe larg într-o ediţie viitoare a GORJNEWS.
Andrei, ca prefect de Gorj, n-are ce căuta la braţ cu Caragea prin judeţ, din moment ce în Târgu Jiu rămân răni deschise, deosebit de dureroase. Ani în şir, Mihai Birău, şeful Poliţiei Municipiului Târgu Jiu, şi-a consumat o idilă extra-conjugală în locuinţa unui subordonat. După ce acesta din urmă s-a căsătorit şi are nevoie să se mute în locuinţă, Birău a luat foc şi i-a transformat viaţa într-un calvar, mutându-l în cele din urmă la Motru. Fratele poliţistului, şi el subordonat lui Birău, deşi avea genunchiul praf a fost mutat, tot în semn de răzbunare (!), la Ordine Publică, şi premiat cu un traseu dublu de patrulare. Toate acestea, cu acceptul lui Caragea.
Din toate acestea, Andrei trebuie să înţeleagă un singur lucru: dacă te aşezi cu fundul pe mormanul de rahat, aşa cum a făcut el, marţi, 8 noiembrie 2011, nu se estompează mirosul. Din contră, te umpli de respect, la rândul tău, şi lumea te arată cu degetul, nemaiştiind cine e autorul.