În Gorj, cetăţeanul de rând plăteşte din impozite şi taxe sute de salariaţi la tot felul de instituţii, precum Administraţia Naţională „Apele Române”, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu şi Serviciul Unitatea Judeţeană pentru Monitorizarea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice (ce fiinţează în cadrul Consiliului Judeţean), care ar trebui să vegheze să nu se întâmple nici în vis ilegalităţi incredibile de natura celor enumerate mai jos.
Statul român a alocat circa 30 de miliarde lei vechi, cu care, în 2007, în comuna Drăguţeşti, a fost inaugurată o reţea modernă de canalizare. În mod normal, la nivelul staţiei de epurare care face legătura între reţeaua de canalizare şi râul Amaradia ar trebui să se realizeze purificarea resturilor menajere. În realitate, pentru că staţia de epurare nu funcţionează, dejecţiile se varsă direct în Amaradia şi, din Amaradia, în Jiu!
La solicitarea localnicilor m-am deplasat la faţa locului şi am rămas interzis de cele văzute şi … mirosite. O staţie de epurare aproape dezafectată, nealimentată cu energie electrică de ani de zile, o reţea de canalizare care se varsă direct în râu, miros insuportabil de wc, în linii mari, o catastrofă ecologică de proporţii, în derulare de ani de zile! “Cum a venit la primărie, în 2008, Vasile Moşoiu a spus că el n-are bani la buget să plătească atâta curent, cât consuma compresorul de la staţia de epurare. Şi a cerut să fie oprit. De atunci, rahatul se duce direct în Amaradia şi noi, cei care locuim în apropiere, trebuie să suportăm această duhoare şi aceste mizerii de nedescris”. Mărturia altui localnic e şi mai cutremurătoare: “în fiecare lună ar trebui să vină cineva de la Apele Române, să ia probe de la ieşirea din staţia de epurare, să nu polueze râul, dar de unde, nici nu calcă pe aici, ia apă din fântână sau de la robinet şi zice că e din canalizare!”
Fiecare din instituţiile enumerate în debutul articolului sunt obligate legal să verifice periodic dacă această canalizare respectă parametrii legali de funcţionare. Dacă din 2008 nimeni nu a descoperit această catastrofă ecologică în derulare, avem încă o dovadă a incompetenţei, delăsării şi corupţiei care macină majoritatea instituţiilor de stat.
Pe această cale, GORJNEWS cere oficial directorului Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj, Theodor Popescu, să comunice public cine a prelevat probe de la ieşirea din staţia de epurare, care au fost rezultatele analizelor şi de ce nu s-au aplicat niciun fel de sancţiuni până în prezent.