– declară Dan Vâlceanu, purtător de cuvânt la PDL Gorj
Eşti unul dintre cei mai implicaţi lideri PDL, în momentul de faţă. Se spune că ai şi motive ca să te dedici partidului mai mult decât alţii, că firmele tale au primit mai multe contracte în ultima perioadă. E adevărat?
Nu. Funcţionez cu acelaşi număr de angajaţi, mult mai mic decât în 2007 – 2008. Ca şi contracte, majoritatea au fost adjudecate prin licitaţii electronice. Am şi câştigat, am şi pierdut, asta-i viaţa.
Dacă liderii PDL vor să scoată o firmă de pe piaţă, din domeniul mineritului, reuşesc?
Da. În ceea ce mă priveşte, n-am simţit că cineva vrea să mă ajute vreodată, însă am simţit că dacă cineva doreşte să îţi facă rău, poate să îţi facă rău.
Ai trecut cu ceva timp în urmă de la PSD la PDL. Ce te-a surprins în interiorul noului partid?
Cât am fost la PSD ţin minte că aveam o invidie pe cei de la PDL pentru că întotdeauna, seara, aveau sediul deschis, efervescenţă, oamenii se puteau întâlni acolo şamd. După a-amiaza, la PSD sediul era închis…
După plecarea lui Ionel Manţog de la conducerea PDL Gorj s-a spus, pe bună dreptate, că sediul PDL începe să fie la fel de „plin” ca sediul PNŢCD, de alături…
Nu, nu poate fi chiar aşa. Suntem, totuşi, un partid mare, şi oamenii vin la sediu, başca dacă ne gândim că suntem un partid aflat la putere, vin cu tot felul de probleme, pe care se gândesc că le pot rezolva.
Ce s-a schimbat în PDL Gorj în ultimele luni?
În primul rând, au apărut mulţi oameni noi, o altă echipă de conducere. Într-o perioadă scurtă s-au întâmplat foarte multe lucruri. Deşi relaţia mea cu preşedintele Ion Ruşeţ a debutat cu stângul, acum simt că mi se dă încredere.
Din afară se vede că acum sunt din ce în ce mai puţini cei care trag la căruţa PDL Gorj…
Dacă aşa e, se întâmplă pentru că lumea s-a obişnuit cu anumite feţe pe care să le vadă pe la partid.
Mai are loc Ionel Manţog în conducerea PDL Gorj?
Întotdeauna am văzut în Ionel Manţog un foarte bun organizator. Niciodată, oamenii buni în organizare nu sunt de lepădat. Dar s-a luat o decizie, e o echipă nouă… Dacă n-au reuşit să-şi găsească o coerenţă de acţiune, să se înţeleagă, asta e, mergem mai departe.
În mediul politic local se vehiculează că, în perioada următoare, Liviu Andrei va prelua ca preşedinte interimar conducerea PDL Gorj.
E o informaţie pe care o aud acum în premieră, nu ştiam. Avem un preşedinte ales. Au existat tot felul de zvonuri, că nu ştiu ce i se va întâmpla după congresul de la nivel central, dar îmi e greu să cred, totuşi. E preşedinte ales, n-au trecut decât două-trei luni. Deja vorbim de alt preşedinte?
Cât de sincer îţi permiţi să fii în relaţia cu presa, ca purtător de cuvânt al PDL Gorj?
De minţit nu mint, niciodată, dar unele lucruri nu voi putea să le spun vreodată, pentru că nu sunt menite să fie spuse în public, iar discuţiile off the record cu presa sunt tot timpul on the record. Deci, nu mă aştept ca după o discuţie off the record să nu apară nimic.
De la instituţiile descentralizate, pe cine ai schimba?
Da, sincer aş schimba. Am mai spus public că, cel puţin din punct de vedere al comunicării, sunt probleme la o serie de instituţii locale. Şefii lor s-au ascuns în perioada asta, iar mie nu mi-a fost deloc uşor să ies public şi să explic singur măsurile guvernului. Sunt nemulţumit de la conducerea de la Casa de Pensii, de la APIA, unde avem o problemă de imagine gravă şi de la alte instituţii locale.
Se va implica PDL Gorj „pe bune” în viitoarea campanie electorală?
Da. În primul rând vizăm cât mai multe posturi de primari şi schimbarea lui Ion Călinoiu de la conducerea Consiliului Judeţean. N-am văzut nimic bun să se întâmple în judeţ, în ultimii ani, sub conducerea PSD. Parcă suntem împietriţi.
De curând, un şef de filială PDL îmi spunea aşa: „decât să mă vândă Ruşeţ, mai bine plec singur”…
Eu cred că această chestiune, cu vândutul, este depăşită, totuşi… Am asistat la câteva întâlniri face to face între Ruşeţ şi Călinoiu în care se simţea tensiunea… Deci, clar ei se văd ca viitori adversari. Poate sunt eu mai fraierel şi nu îmi dau seama de unele chestii, dar cel puţin la unele întâlniri se vedea clar că nu e niciun fel de concordie.
Aţi avut alegeri la tineret, dar această organizaţie nu dă semne că ar creşte…
După atâta interimat, sper să se schimbe ceva. Preşedintele Ruşeţ mi-a trasat ca sarcină să nu ezit să mă implic şi la tineret, dar, oricum, ama avut o perioadă cruntă, alegeri peste alegeri, vizite de la centru, scandal după alegerile naţionale, declaraţii aiurea, acum iar au apărut anumite declaraţii faţă de Inspectoratul Şcolar, care n-ar fi trebuit să fie, având în vedere că suntem în perioadă de examene naţionale…
Primarul Bârcă, de la Turburea, are vreun motiv special să tacă în ultimele săptămâni?
Nu, nu. Voi v-aţi obişnuit cu el mai efervescent, mai ales în perioada alegerilor din partid. Cu limbajul lui simplu, Bârcă reuşeşte să transmită nişte mesaje directe şi tranşante.
S-a zvonit că e beneficiarul unei cantităţi importante de ţeavă, plecate de la Complexul Energetic Turceni, cu ştiinţa directorului general Octavian Graure, din dorinţa lui Ruşeţ de a-i închide gura…
Am văzut şi eu ceva în presă. Trebuie cercetat, dar nu cred că a pus Bârcă condiţii, cu ţeava…
Ca prestator în minerit, cum vezi situaţia SNLO?
E clar că nu se mai poate merge înainte aşa, fără restructurare. SNLO continuă să sponsorizeze CET-urile, creanţele cresc, dar nu se pot adopta măsuri dure, de sistare a livrării cărbunelui. De aceea este crucială intervenţia guvernului, pentru deblocarea acestei situaţii.
Despre apariţia Complexului Oltenia, ce părere ai?
Orice cale de a salva activitatea din minerit e oportună. Angajaţii de la Rovinari nu sunt de acord. Au un loc de muncă sigur, nu sunt probleme acolo. Dar ce faci cu cei 8000 de angajaţi de la SNLO? Dacă nu se iau măsuri, se închide.
Câte posturi de şefi crezi că dispar, după înfiinţarea Complexului Oltenia?
Destul de multe, pentru că nu vor mai fi patru birouri financiare, patru sectoare nu ştiu de care… Există rezistenţă la schimbare. Există un lobby în interiorul complexelor energetice, ca să nu se înfiinţeze. Există, de asemenea, şi un lobby politic, pentru că un lucru bun pentru putere înseamnă un lucru rău pentru opoziţie.