Probabilitatea ca citind acest articol să vă fii regăsit la un moment dat în aceeaşi situaţie este destul de mare ! Un amic, cu 2 săptămâni înaintea licenţei, şi-a pierdut proiectul (făcut de el, nu copiat / cumpărat) pentru că i s-a ars HDD-ul.
L-am întrebat: „Nu ai nicio copie ? Nici pe propria ta adresă de mail, nici pe un suport optic, nici pe stick ?” Răspunsul a venit extrem de sec şi trist : „Nu mi-am făcut !”
Situaţii extrem de neplăcute pricinuite de pierderea informaţiilor de valoare pot fi prevenite dacă ţinem cont de câteva reguli şi soluţii aflate la îndemâna oricărei persoane care are acces la un calculator.
Ce te faci când PC-ul de la serviciu se arde şi pierzi contabilitatea firmei pe ultimii 4 ani ? Ce faci când îţi pierzi proiectele din firmă, jocurile, muzica preferată datorită aceleiaşi cauze ?
Evitarea acestui gen de probleme trebuie să coincidă cu evitarea comodităţii (o „boală” ce concureaza cu brio gripa porcina..) şi aplicarea a cel puţin uneia din metodele:
1. Alocarea unui „buget” de 2 ron pentru un DVD inscriptibil vă poate scuti de neplăceri imense ! Maxim 15 minute sunt suficiente pentru a arde suportul optic cu cele mai importante informaţii ale lunii trecute. Repetaţi lunar sau săptămânal operaţiunea.
2. Că tot a scăzut costul / giga de memory stick vă puteţi permite uşor un astfel de dipozitiv USB de 4/8 Gb sau mai mare ca să salvaţi biţii valoroşi de pe calculatorul de la job sau de acasă.
3. Sunteţi posesorul unui site şi implicit al un cont de hosting ? Faceţi upload fişierelor personale acolo. Ideal este să nu uitaţi parola…
4. Majoritatea internauţilor stau pe messenger şi au un cont de mail pe Yahoo. Ataşaţi-vă fişierele importante şi daţi-vă singur mail. Şi Mr. Bean făcea aşa cu felicitările de Crăciun, însă povestea cu mailul de Yahoo chiar o să ajute !
5. Luaţi în calcul şi varianta în care aveţi un desktop performant..puneţi-i Raid 1 (două HDD-uri identice, în paralel, informaţia este stocată „în oglinda”). Probabilitatea ca două HDD-uri să se ardă simultan (având aceeaşi informaţie pe ele) este mult mai mică decât cea a arderii unuia singur.
6. Achiziţionaţi un HDD-extern ! Folosiţi-l să copiaţi tot ce consideraţi că este important (nu uitaţi de mailurile din clientul de poştă electronică, arhiva de messenger conţinând discuţiile cu amanta, soţia, fosta prietenă sau…cu duşmanii) !
7. Dacă aveţi staţia de lucru conectată într-o reţea, copiaţi-vă informaţiile importante şi pe un alt sistem.
Date fiind cele gândite şi scrise nu vă pot ura decât tradiţionala urare „backup la timp” !
Mitrut Stanoiu | www.atlabs.ro