Încă o mostră de batjocorire a interesului public, de furt din banii alocaţi construirii unor elemente de infrastructură indispensabile. Cele două poduri de peste râul Gilort, de la Vidin şi Vierşani, comuna Jupâneşti, pentru care statul a alocat 37 miliarde lei vechi, demarate în 2007 cu termen de finalizare 2008, sunt departe de a fi recepţionate.
Cele două construcţii par a fi făcute din plastilină. Ambele poduri sunt strâmbe şi s-au lăsat, deja, din partea centrală. Deloc întâmplător, având în vedere că , pentru a-şi reduce la maxim cheltuielile, firma executantă sapă cu excavatorul după pietriş la câţiva metri de picioarele podului de la Vidin, în albia Gilortului (vezi foto). Luat direct din Gilort, materialul este gratis, iar săpând chiar la piciorul podului, consumul de carburant este minim. Că, dacă ar mai trăi, Ceauşescu i-ar împuşca pe toţi, până la ultimul, pentru sabotaj, e altă poveste.
Contactaţi de GORJNEWS, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au confirmat că, până în prezent, au fost virate în contul Primăriei Jupâneşti peste 37 miliarde lei vechi, destinaţi exclusiv celor două poduri. Cu toate acestea, primarul Guşiţă afirmă că a primit doar „20 de miliarde şi ceva”, că pentru lucrările deja efectuate Primăria Jupâneşti înregistrează faţă de constructor o datorie de 4 miliarde şi că mai sunt necesare alte 8 miliarde lei vechi pentru finalizarea celor două poduri. Unde s-or fi rătăcit restul de 17 miliarde lei vechi?
În urma sesizărilor adresate de localnici, instituţiile statului de drept s-au întrecut a se fofila. Procurorul Daniela Mursoi, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti, a decis neînceperea urmăririi penale faţă de Petre Guşiţă, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Prim-procurorul aceluiaşi Parchet, Camelia Caragea, a respins plângerea depusă de consilierul local Cristian Sîrbu împotriva soluţiei date de Daniela Mursoi. Deşi Sîru a indicat posibile delapidări de fonduri publice, operate în derularea contractului, cele două doamne procuror au răspuns că nu s-au identificat nereguli în atribuirea lucrării. Dialog al surzilor la căpătâiul ţării care o ia la vale.
Intrată în insolvenţă, firma executantă – S.C. FERAT CONSTRUCT S.R.L. – a subcontractat execuţia lucrării către o altă societate comercială, în legătură cu care Petre Guşiţă ne-a declarat miercuri, 13 octombrie a.c., că ştie doar că este din Târgu Jiu! Asta dovedeşte cât de multe are de ascuns legat de această investiţie, fiind imposibil, ca primar, să nu cunoască măcar denumirea firmei ce execută o lucrare de o asemenea importanţă. Firma subcontractantă este S.C. Laiol Best SRL, administrată de Laviniu Lupulescu, finul lui Doru Filip, primarul Rovinariului.
După ce, în 2009, prefectul Ion Florescu dădea asigurări în scris că sunt întrunite toate condiţiile pentru finalizarea imediată a podurilor, în luna iunie a.c. prefectul Liviu Andrei susţinea că există o serie de nereguli în derularea investiţiei, ce urma să fie cercetate de Curtea de Conturi, Direcţia Generală Anticorupţie şi de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Au trecut patru luni de atunci, iar pe Guşiţă şi pe administratorii celor două firme de construcţii continuă să-i doară în bască, semn că instituţiile statului de drept îşi fac datoia cu totul şi cu totul formal. Din informaţiile noastre, prefectul Andrei, naşul lui Doru Filip, este cel care a tras frâna de mână în cazul acestei cercetări.
Dacă a văzut cineva cele 17 miliarde de lei vechi viraţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, despre care primarul Petre Guşiţă susţine că n-au ajuns la Jupâneşti, să ne caute la redacţie cu semnalmentele de rigoare şi ceva mostre.
Vom reveni.
margin-left: 6px; margin-right: 6px;